Közösségi központ a Csíki negyedben

2023. március 1., szerda, Közélet

A fejlesztő játékoktól a kamaszkori problémák kezeléséig, a családok boldogulását segítő, egyénre szabott beszélgetésektől az idősek gondjaihoz nyújtott tanácsadásig sokféle szolgáltatás érhető el a tegnap megnyitott Csíki Negyedi Közösségi Szolgáltató Központban.

  • Már zajlanak a gyermekfoglalkozások az új központban. Fotó: Tibodi Ferenc
    Már zajlanak a gyermekfoglalkozások az új központban. Fotó: Tibodi Ferenc

Legyen egy olyan hely, ahol a Csíki negyedi lakosság őszintén, nyíltan fordul a szociális ügyek terén a helyi önkormányzatot képviselő igazgatóság felé, és ahol a Caritas családsegítő szolgálata révén választ talál problémáira, valamint meglévő készségeit fejlesztheti – foglalható össze az új központ célja és feladata.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester a tegnapi avatón elmondta, a Csíki negyed éppen olyan kedves az önkormányzatnak, mint a város bármelyik negyede, gondoskodnak róla, fejlesztik, a közösségi szolgáltatási központ létrehozása is része ennek a stratégiának. Az önkormányzat tulajdonát képező felület (az Otthon sétány 34-es tömbházának földszintje) felújítása 513 ezer lejbe került, a bebútorozás, beszerelés 91 ezer lej volt, ezt az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezte, a további három esztendő működési költségeit is vállalja – mondta az alpolgármester. Ebben egy ideig társfinanszírozó a Caritas is említett projekt révén, de amint annak határideje lejár, a teljes költséget az önkormányzatnak kell átvállalnia.

A helyi önkormányzat, annak szociális igazgatósága és az új létesítményt tartalommal feltöltő Caritas közös célja a közösség érzékenyítése: higgyenek abban, hogy segítenek prob­lémáik megoldásában, a felzárkóztatásban, hogy ne legyenek továbbra is hátrányos szociális háttérrel megbélyegzett közösségek, lépjenek ki ebből a státuszból – szögezték le a programfelelősök.

Szép-Márk Linda, a szociális igazgatóság képviselője elmondta, az irodában heti két alkalommal (kedden délelőtt és csütörtökön délután) ügyfélfogadó szolgálatot teljesít egy szakemberük, aki a segítő beszélgetések által egyrészt felméri az adott helyzetet és megoldást javasol, de abban is segít, ha az illetőnek más szakemberhez kell fordulnia. A jövőben egészségügyi szolgáltatást is indítanak, segítségükre kívánnak lenni az embereknek a bürokratikus egészségügyi gondok intézésében.

Hubbes Kinga, a Caritas képviselője azt mondta: számukra azért rendkívüli a Csíki negyedi központ létrehozása, mert ezáltal még közelebb kerülhetnek azokhoz a családokhoz, amelyeknek problémáit eddig is követték és gyermekeiket fogadták a tevékenységeikre. Itt most még közelebbről ráláthatnak az egyéni gondokra, és ez a segítés hatékonysága szempontjából rendkívül fontos. A cél: a Csíki negyedi lakók egyéni problémáinak kezelése, lehetőség szerinti megoldása és közösségkovácsolás egy olyan létesítmény által, amely mindenkié – mondotta.

Sepsiszentgyörgy új közösségi létesítménye a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület irányításával működő, a hátrányos helyzetű városrészek felzárkóztatását célzó program részeként jött létre a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Gyulafehérvári Caritas helyi kirendeltségének együttműködésével és finanszírozása révén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2023-03-01: Közélet - Nagy D. István:

Mit jeleznek a szirénák?

Kilencven éve, hogy létrehozták Romániában a polgárvédelmet, az évforduló alkalmából több eseményre is sor kerül a héten a felelős megyei hatóság szervezésében – jelezte tegnap szokásos havi sajtóértekezletén Ráduly István prefektus. A kormány helyi képviselője beszámolt a ma esedékes szirénapróbáról, illetve a tanintézetekben csütörtökön szervezendő katasztrófavédelmi gyakorlatról, mely során a földrengés esetén követendő eljárást ismertetik meg a diákokkal. Újságírói kérdésre röviden szólt a föld alatti óvóhelyekről, valamint a földrengésveszélyes tanintézetekről is.
2023-03-01: Máról holnapra - Farkas Réka:

Felemás törvény

Hosszas vajúdás után újra bemutatták – immár sokadjára – a romániai oktatást megreformálni hivatott törvénycsomagot, Klaus Iohannis államelnök szeretett Képzett Románia programját. Hogy mikor lesz belőle törvény? Senki sem tudja. Hoz-e valós változást, korszerűsíti-e az oktatást? Ellentmondóak a vélemények. Lesz-e elegendő pénz a 40–50 milliárd lejre becsült költségek fedezésére? Szinte biztos, hogy nem.