EP-korrupciós botrányTájékozódnak a fizetett üzleti utakról

2023. március 7., kedd, Világfigyelő

Emily O’Reilly európai ombudsman hétfőn levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula Von der Leyenhez, hogy információkat kérjen a brüsszeli testület egyes magas rangú tisztségviselőinek Katar által fizetett üzleti útjairól.

O’Reilly levelében emlékeztetett, hogy a tavaly decemberben kirobbant, uniós parlamenti képviselőket, Katart és Marokkót érintő korrupciós botrány kapcsán vizsgálat tárgyává vált a harmadik felek szerepe és az uniós köztisztviselők befolyásolására irányuló törekvésük. A közbizalom magas szintű fenntartása érdekében szigorú etikai szabályokra és szilárd átláthatóságra van szükség az uniós tisztségviselők és az érdekképviseletek közötti kapcsolatokat illetően – hívta fel a figyelmet.

Múlt héten a Politico hírportál leleplező cikket közölt arról, hogy Henrik Hololei, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának (DG MOVE) vezetője rendszeresen utazott ingyen a katari állami légitársaság, a Qatar Airways járatain, miközben főigazgatósága éppen a vállalat európai piacra lépésének feltételeiről tárgyalt. Az, hogy a katari kormány és a hozzá közel álló szervezetek fizetik a DG MOVE legmagasabb rangú tisztségviselőjének utazási költségeit, jogos kérdéseket vet fel az uniós döntéshozatal esetleges megengedhetetlen befolyásolásával kapcsolatban – mutatott rá levelében az ombudsman.

Mint írta, aggodalommal vette tudomásul a bizottság magyarázatát, miszerint mivel Henrik Hololei nem volt tagja a tárgyalócsoportnak, nem állt fenn összeférhetetlenség a katari kormány által fizetett útjaival összefüggésben. Véleménye szerint ez árthat az EU megítélésének, mivel a közvélemény ebben az esetben valószínűleg nem tesz különbséget. Azt is hozzátette, hogy a korrupciós botrányok azok számára kedveznek, akik az egész EU intézményrendszerét akarják lejáratni.

Az ombudsman felkérte az Európai Bizottságot, hogy június 3-ig válaszolják meg a levele mellékletében szereplő, a harmadik fél által fizetett utazások engedélyezésére és azok átláthatóságára vonatkozó kérdéseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1510
szavazógép
2023-03-07: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Csak békével lehet emberéleteket menteni

Emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem büntetőintézkedésekkel, hanem békével lehet menteni – jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.
2023-03-07: Világfigyelő - :

Minszkkel szembeni lépéseket szorgalmaznak

Az újabb fehéroroszországi bírósági döntések is azt mutatják, hogy Minszkkel szemben újabb, messzemenő lépéseket kell tenni a nemzetközi büntetőintézkedések terén – reagált Varsó Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető és társai elítélésére.