Mi, hol, mikor?

2023. március 9., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
SEPSISZENTGYÖRGY. Azok a csodálatos nők címmel nyílik fotókiállítás nőnapi ajándékként a megyeszékhelyen ma 18 órától a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsi­szentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán. Olyan nőket mutat be, mint Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatója, Rosalind Franklin angol kémikus, Edith Stein filozófus, Coco Chanel divattervező és üzletasszony, Egerszegi Krisztina, az egyetlen ötszörös egyéni olimpiai bajnok úszónő.

Olyan székelyföldi büszkeségek is szerepelnek, mint a zágoni születésű tornászcsillag, a négyszeres olimpiai bajnok Szabó Kati, az árvák védelmezője, báró Szentkereszty Stefánia, a sepsiszentgyörgyi származású Ledán Eszter, a Bécsi Állami Operaház szólistája, táncosa, valamint a csíkszeredai olimpikon, a síző Miklós Edit. A kiállítást bemutatja Nagy Péter ötletgazda, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ nevelője. Köszöntőt mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, dr. Csák László, a közigazgatás szak vezetője a BBTE Sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán, valamint Tamás Mária, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének képviselője. A beszédeket követően megtekinthető a zenés összeállítással egybekötött, tudós nők életét bemutató Igen-nem című előadás.
KOVÁSZNA. Március 10-én, pénteken 18 órakor a Kovásznai Művelődési Ház kiállítótermében megnyitják Para Mária Metaforák című textilkiállítását. Megnyitóbeszédet mond Gazda József műkritikus. Közreműködnek: Bibó Balázs, Demes Judit és Somodi Ágota diákok (Kőrösi Csoma Sándor Líceum). Házigazda: Konnát Rita kulturális referens.

A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön
Székely szabadság napi rendezvényét március 10-én, pénteken 10.30 órától tartja a Sepsiszéki Székely Tanács a turulszobornál. Beszédet mond Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője és Gazda Zoltán széki elnök, igét hirdet Takó István római katolikus plébános, énekel a Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája Jakab Árpád vezényletével.

Erdővidéki vállalkozók találkozója Baróton
Erdővidéken tevékenykedő vállalkozások képviselőit, illetve az elkövetkezőkben vállalkozni szándékozó fiatalokat várnak ma 17 órára a baróti Party Pub Étterem emeleti termében tartandó második kistérségi vállalkozói találkozóra a szervezők: Barót Város Önkormányzata és a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club. Tervezett napirend: önkormányzati beszámoló, szakmai előadás és beszélgetés, együttműködési lehetőségek keresése.

Zenés-irodalmi előadás és könyvbemutató
Prieger Zsolt (Anima Sound System) nőnap alkalmából Nők, eksztázisban – szentek és amazonok címmel egy különleges, alternatív zenés-irodalmi műsort mutat be Magyar Bori énekesnővel (Makám) együtt a sepsiszentgyörgyi Szimplában március 10-én, pénteken 20 órától. Az est ráadásaként Prieger Zsolt bemutatja most megjelent, Kedves Teréz! című könyvét, amely a könyvbemutató után megvásárolható.

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című előadását játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház e heti előadásai: március 10-én, pénteken 18 órától és 12-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Pintér Béla: Gyévuska, rendező: Hegymegi Máté. Korhatár: 14+.
JEGYEK mindhárom elő­adásra a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, valamint előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Mozi
A sepsisszentgyörgyi MŰVÉSZ MOZI műsorán ma: 16 órától 101 Dalmát kiskutya (magyarul beszélő) és 16.30-tól románul beszélő, 17.30-tól Lamborghini (román feliratos), 18 órától Asterix és Obelix: A Középső Birodalom (román feliratos), 19.15-től Magic Mike utolsó tánca (román feliratos), 21.15-től A gép (magyarul beszélő).

Hitvilág
HITERŐSÍTŐ IMAHÉT. „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra.” (Ézs. 1,17) A Kálnoki Unitárius Egyházközség hiterősítő imahetet tart péntekig a templomban naponta 17.30 órától. Meghívott lelkészek: ma Nagy Zsolt református lelkész – Sepsikőröspatak, pénteken Márton Edit unitárius lelkész – Kökös. Szeretetvendégséggel és tombolahúzással zárul az imahét. ♦ A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban a héten hiterősítő istentiszteletek 18 órától: ma Bartha Pál Aba sepsiszentkirályi unitárius lelkész, pénteken Csécs Márton Lőrinc torockói unitárius lelkész, esperes prédikál, fellép a Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda Karácsony Gabriella karnagy vezényletével.
MENTÁLHIGIÉNÉS ELŐADÁS. Vasárnap 17 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia hittantermében Kondor Ágota mentálhigiénés szakember tart előadást Miért nehéz nem-et mondani a gyermeknek címmel.

Tudástár Kézdivásárhelyen
Felnövekvő tehetségeink címmel Furus Ábel, Kertész Júlia és Török Ákos tart előadóestet ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Meghívott vendégek: Szőcs Botond (zongora), Mădălina Bourceanu (ének), Filip Zsombor (gitár), Csoma Attila (tuba). Belépés regisztráció alapján.

Röviden
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE gyűlést tart ma 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében.
ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. főcsapcsere miatt ma 8–14 óráig elzárja az ivóvizet Kézdivásárhelyen a következő helyeken: Gyárak utcája, Gábor Áron-líceum, volt Secuiana-óvoda, volt üzemi orvosi rendelők épülete, szociális garzon, Benedek Elek utcai garzonlakások. Panaszokat a következő telefonszámokon lehet jelezni: 0744 326 104 vagy 0267 315 393.

Szűrővizsgálat
Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban március 13-án délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők és gyermekek számára. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyereket, akinél születés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyerekeket is várnak, akiknek koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. A vizsgálat lényege, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye függvényében a konduktorok csoportokat alakítanak ki, és a kiválasztott betegek háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt Illyefalván március 13–31. között. Előzetes jelentkezés szükséges a 0724 266 020-as telefonszámon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1506
szavazógép
2023-03-09: Világfigyelő - :

Kijevbe látogatott az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ főtitkára harmadik alkalommal látogatott el Ukrajnába az Oroszország által tavaly februárban indított háború kezdete óta. Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután Kijevben tárgyalt António Guterres főtitkárral.
2023-03-09: Család - :

Emeljék a beleegyezési korhatárt!

Több mint hetven romániai civil szervezet arra kéri a parlamentet, hogy a szexuális bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokban sürgősen emelje meg a nemi kapcsolatra vonatkozó beleegyezési korhatárt 16 évre.