Diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészekVándortárlat nyílt Madridban

2023. március 10., péntek, Magazin

A diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészeket bemutató vándorkiállítás nyílt szerdán Madridban. A válogatásba mintegy 40 alkotás került be a 17 országból, például Kanadából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Chiléből és Ausztráliából beküldött csaknem 300 pályamunka közül.

A többi közt grafikákból, festményekből, szobrokból, fotókból álló gyűjtemény többsége a természet, a vallás és magyarsághoz tartozás témáit dolgozza fel. A vándorkiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült, bemutatva a diaszpórában élő magyar művészek életútját és munkásságát.

Az alkotások a madridi magyar nagykövetség közreműködésével az OCCO Art Galleryben tekinthetők meg a spanyol fővárosban egy hónapon át. A tárlat anyaga ebből az alkalomból kiegészült Fodor-Lengyel Zoltán Madridban élő képzőművész Médos negra című festményével.

A vándortárlatot eddig Innsbruckban, Topolyán, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Budapesten láthatta a nagykö­zönség.

A mai tárlaton olyan festők munkáit csodálhatják meg, akik – bár távol élnek az anyaországtól – továbbra is büszkék magyar gyöke­reikre – fogalmazott Szilá­gyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a szerdai megnyitón. Mint mondta, a Magyar – Művész – Világ című kiállításon bemutatott alkotásokon – ha áttételesen is – megjelenő magyar motívumok bizonyítják: az anyaországtól távol élő és alkotó művészek továbbra is büszkék őseiktől kapott örökségükre. „A tárlat példája annak, hogy a közös kultúra, történelem, hagyomány és művészet összeköt bennünket, éljünk a világ bármely pontján” – fűzte hozzá. „Hiszem, hogy a mai kiállítás üzenete: nem vagyunk elveszve a nagyvilágban, és nemzetünk egysége ma erősebb, mint valaha” – hangsúlyozta.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a kiállítás anyagát a budapesti Magyarság Háza tízéves fennállása alkalmából 2021-ben meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból válogatták össze. Kultúránk ápolásában és nemzeti identitásunk erősítésében fennállása óta kiemelkedő szerepet tölt be a Magyarság Háza. Munkájuknak hála, mára már a képzőművészet terén is megerősödhetett az összetartozás – fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-03-10: Sport - :

Kettős győzelemmel jutott tovább a Bayern München (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)

A Bayern München az idegenbeli egygólos siker után szerdán hazai pályán 2–0-ra nyert a Paris Saint-Germain ellen, így kettős győzelemmel bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Az AC Milan gól nélküli döntetlent játszott a Tottenham Hotspur vendégeként a nyolcaddöntő visszavágóján, ezzel megőrizte otthon szerzett egygólos előnyét, ennélfogva a legjobb nyolc között folytatja.
2023-03-10: Magazin - :

Oscar-gála Lady Gaga nélkül

Az Oscar-gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban. Erdélyi idő szerint hétfő hajnali fél egykor érkeznek a vörös szőnyegen a vendégek, maga a ceremónia hajnali 2 órától látható, például a Disney+ csatornán. Lady Gaga éppen filmet forgat, ezért nem énekli el a vasárnapi Oscar-gálán a Top Gun: Maverick Oscar-jelölt betétdalát, de a legjobb filmdal kategória többi előadója fellép majd.