Hírsaláta

2009. január 6., kedd, Belföld

KÉTARCÚ ROMÁN GAZDASÁG. Gazdaságtörténészek szerint a világ az elmúlt kétszáz évben tizenhét nagyobbfajta pénzügyi krízist élt át. A 2008-as év sok tekintetben abszolút rekorder. Soha ezelőtt nem zuhantak a tőzsdék ilyen rövid idő alatt ekkorát, nem volt ilyen közel a globális pénzügyi rendszer teljes összeomlása, és soha ezelőtt nem volt példa ekkora méretű állami beavatkozásra. A román gazdaság viszont tavalyi kilencszázalékos bővülési ütemével, szociális bőkezűségével, húsz százalék fölött növekvő átlagkeresetekkel és krónikus munkaerőhiányával úgy tűnt, tudomást sem akar venni az országot körülvevő válságról. 2008 végére ellenben drasztikusan megváltozott minden. (Új Magyar Szó)

ÚJ MUNKAERŐPIAC. Az új esztendő beköszöntével három régi uniós tagállam, Görögország, Spanyolország és Dánia is megnyitotta munkaerőpiacát Románia és Bulgária előtt. Az új keletű gazdasági nehézségekre hivatkozva ugyanakkor Nagy-Britannia, Írország, Németország, Ausztria, Luxemburg, Hollandia és Belgium hivatalosan bejelentette a korlátozás meghosszabbítását három évvel. (MTI)

POLGÁRMESTER NÉLKÜL MARADT KOLOZSVÁR. Lemondott kolozsvári polgármesteri tisztségéről Emil Boc miniszterelnök. A kormányfőnek tizenöt nap állt rendelkezésére a két tisztség közötti összeférhetetlenség rendezésére. Az új kolozsvári polgármester-választásig a tisztséget átmenetileg a két alpolgármester egyike, Sorin Apostu vagy László Attila tölti be. Az idevágó törvény szerint kilencven napon belül meg kell tartani a polgármester-választást. A Kolozs megyei D-LP Sorin Apostu alpolgármestert vagy Alin Tişe megyeitanács-elnököt javasolná a tisztségre. Amennyiben a kolozsváriak Alin Tişe mellett döntenének, Kolozs megye lakosainak megyeitanács-elnököt is kellene választaniuk. (Realitatea)

SZŰKÍTIK A DOHÁNYZÓK ÉLETTERÉT. Január elsejétől újabb megszorításokkal kell számolniuk a kocsma-, illetve vendéglőtulajdonosoknak: Eugen Nicolăescu korábbi egészségügyi miniszter javaslatára a vendéglátó-ipari egységek alapterületének legtöbb fele állhat a dohányosok rendelkezésére. A január elsejétől érvénybe lépett törvény szerint a legtöbb száz négyzetméteres alapterületű vendéglátóegység tulajdonosai eldönthetik, hogy dohányzó vagy nem dohányzó a kocsma, döntésüket kötelezően a vendégek tudomására kell hozniuk. A törvénysértők 2500 és 5000 lej közötti bírságot kaphatnak. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2009-01-06: Közélet - x:

Újévi hiedelmek (A múlt hét) — Kuti János

A múlt év vége a szilveszteri és újévi hiedelmek jegyében telt el. Bár sokan tévedhetnek, akik mindenféle jelekből a jövendőt szeretnék megjósolni. Azok is, akik azt hitték, hogy most jön az új kormány, és az minden ígéretét teljesíti. Hát az egyszerű földi halandó is hányszor tesz nagy ígéreteket másoknak és saját magának újévkor, aztán képtelen betartani? Ezek megszegéséért általában szintén a körülmények a vétkesek.
2009-01-06: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Négy lej az euró
Újabb küszöböt lépett át tegnap a lej: a jegybank hivatalos árfolyama szerint egy euróért már több mint négy lejt kell kifizetni (egész pontosan 4,0296 lejt). Ez a legalacsonyabb érték 2004 novemberétől, és korántsem az alsó határ: a következő hónapokban várhatóan tovább veszít fizetőerejéből a nemzeti pénznem. Gazdasági elemzők szerint ez leghamarabb a külföldi termékek drágulásán fog meglátszani.