Csák János állami kitüntetéseket adott átSzékelyföldi írókat is díjaztak

2023. március 15., szerda, Világfigyelő

Március 15-én az örök magyar alkotó és szervező erőt ünnepeljük – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak tegnapi átadásán. Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 102 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig három székelyföldi író kapta meg.

  • Csák János (középen) átadja a Magyarország Babérkoszorúja díjat Fekete Vincének. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
    Csák János (középen) átadja a Magyarország Babérkoszorúja díjat Fekete Vincének. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„Különleges nap ez a mai, térben és időben távoli, mégis szerves egységet alkotó és azonos gyökerekből táplálkozó eseményeket és teljesítményeket ünneplünk” – hangsúlyozta Csák János. A miniszter szavai szerint március 15-én az elődökre emlékezve, „az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat”. Kiemelte: „ma azért vagyunk itt, hogy tisztelettel fejet hajtsunk azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar életvilág fenntartásában és továbbörökítésében”.

Csák János emlékeztetett rá: kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy „előkészítjük az utódok kultúráját”. „Az elődeink ezt nagyon pontosan értették, és az, hogy ma szabadon élhetünk és létezik magyar államiság és alkotmányosság, ez annak a bizonyítéka, hogy ők bármilyen nehéz történelmi korokban is éltek, megőrizték számunkra a magyar kultúrát” – fogalmazott a miniszter.

„A magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata” – hangsúlyozta. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahová tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János szavai szerint ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. A miniszter szavai szerint a kultúra erő és energia, amely összetartja a közösséget.

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült: Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és Sántha Attila József Attila-díjas költő, író.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2023-03-15: Világfigyelő - :

Orbán Viktor köszöntötte a határon túli magyarokat

Ahogy a korábbi években, Orbán Viktor miniszterelnök idén is levélben köszöntötte a határon túli magyar közösségek tagjait nemzeti ünnepünk előestéjén; a levelet számos helyi ünnepségen fel fogják olvasni – tájékoztatta tegnap az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2023-03-15: Közélet - Csinta Samu:

A magyarság legnagyobb közös vállalkozása (Beszélgetés dr. Hermann Róbert történésszel)

Egyetlen történelmi eseménysorhoz sincs annyi személyes közünk, mint az 1848-as forradalomhoz, állítja dr. Hermann Róbert. A budapesti történész szerint az is dokumentálásra váró csoda, ahogyan egy alapvetően agrárjellegű, fegyvergyártás nélküli ország ’48-ban képes volt ütőképes hadsereget teremteni, azt felszerelni és ellátni a harcok idején.