MotokrosszIdénykezdés előtt a háromszékiek

2023. március 16., csütörtök, Sport

Új kihívások elé néz a sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián, aki géposztályt és csapatot váltott a 2023-as motokrosszos szezonra. A megyeszékhelyi versenyző elsősorban a hazai és a Balkán-bajnokságra koncentrál, ám ha módja lesz rá, akkor a magyarországi pontvadászatot is teljesítené. Az ozsdolai Ördög Zoltán megvédené az MX2 Junior kategóriában tavaly szerzett román bajnoki címét, és teljes erőbedobással készül a júliusi, Ciolpani-ban sorra kerülő ifjúsági világbajnokságra.

  • Fotó: Facebook / Krisztián Tompa
    Fotó: Facebook / Krisztián Tompa

A háromszéki motokrosszosaink számára a hétvégén a magyarországi Piliscséven rajtol a 2023-as szezon, hiszen a sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián és az ozsdolai Ördög Zoltán is ott lesz a szomszédos országbeli bajnokság nyitófordulóján. Versenyzőinktől származó információ szerint amellett, hogy jó felkészülésként tekintenek a szombaton és vasárnap megrendezendő viadalra, roppant nehéz versenyre számítanak, hiszen a nevezési lista értelmében komoly nemzetközi mezőny verődött össze a magyar erőpróbára.

„Idén a motokrossz MX1-ben (450 cm3) versenyzek majd, és a sepsiszentgyörgyi Sugás Motoros Klub színeiben fogom ezt megtenni. Három fronton is próbára teszem magam, ugyanis a román és a Balkán-bajnokság mellett a magyar pontvadászatban is rajthoz állok, persze ha nem tevődnek egymásra a három sorozat futamai. A 2023-as szezonnak új motorkerékpárral vágok neki, miután február elejétől a Yamaha Románia támogatását élvezem. Kihívásokkal teli esztendő elé nézek, hiszen a királykategóriában nem lesz annyira könnyű dolgom, mint az MX2-ben, mivel a nagyok között több jó pilótával is fel kell vennem a versenyt” – nyilatkozta érdeklődésünkre Tompa Krisztián, aki tavaly a Bukaresti Steaua színeiben és egy Husqvarna nyergében ért el újabb kiváló eredményeket.

„Mivel enyhébb telünk volt, Zoltán sokat tudott motorozni, és a bukaresti csapatával, a Top Cross TCS-szel egy spanyolországi edzőtáborban (Red Sand Motocross & Enduro Park, Valencia) is részt vett. A 2023-as idényben leginkább a román bajnokságra összpontosítunk, csapatszintű döntés értelmében ebben az évben a fiam nem vesz részt a Balkán-bajnokságon. Emellett a lehető legtöbb magyar bajnokin szeretnénk indulni, ám az együttese nevezte a fiamat a német ADAC MX-sorozatban is, ahol egyelőre csak várólistás. Egyértelműen az MX2 Junior kategóriában szerzett román bajnoki cím megvédése az elsődleges célkitűzésünk, de Zoltán azon lesz, hogy minden versenyt megnyerjen, amin rajthoz áll. A Top Cross teljes csapata nagy erőbedobással készül a júliusi motokrossz ifjúsági világbajnokságra, amit idén Ciolpani-ban tartanak, így mi is ott leszünk” – mondta Ördög István, a tizenhat esztendős ozsdolai motorosunk édesapja.

A 2023-as román motokrosszbajnokság programja: * 1. forduló, április 22–23. – Sepsiszentgyörgy * 2. forduló, május 13–14. – Zernyest * 3. forduló, június 10–11. – Moreni * ifjúsági világbajnokság, július 8–9. – Ciolpani * 4. forduló, szeptember 23–24. – Marosvásárhely * 5. forduló, október 21–22. – Balș * csapatbajnokság, október 28–29. – a helyszínről később döntenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2023-03-16: Sport - :

Haaland mesterötöst jegyzett (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)

A Manchester City kedden hazai pályán 7–0 arányban diadalmaskodott az RB Leipzig felett, míg az Internazionale a Milánóban megszerzett egygólos előnyét okos játékkal őrizte meg a FC Porto vendégeként, így az angol és az olasz csapat is bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.
2023-03-16: Család - :

Kiegészítették a betegjogi törvényt (Kovászna megyei panasz nyomán)

A kormány március 1-jén sürgősségi rendeletet hagyott jóvá, amely előírja, hogy a túlélő házastárs, leszármazott, szülő, gyám vagy legtöbb negyedfokú rokon hozzáférhet az elhunyt beteg orvosi adataihoz akkor is, ha az korábban nem rendelkezett írásban erről.