Nehezített terepen idén is

2023. március 17., péntek, Közélet

A gondoskodás költségvetésének nevezték el Kovászna Megye Tanácsa idei büdzséjét, de ez nemcsak szociális értelemben vett odafigyelést takar, hanem a közpénzzel való körültekintőbb bánásmódot is – állítja Tamás Sándor. A megyei önkormányzat vezetőjét arról kérdeztük a költségvetés elfogadása után, hogy melyek az önkormányzat prioritásai, mire számíthatnak idén a háromszékiek. Az elnök szerint noha már a tavaly, és idén is nehezített terepen mozognak, sok hátráltató tényezővel kell megküzdeniük, továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy egyes bukaresti politikusokkal ellentétben nem költségvetési években, nem mandátumokban, hanem programokban gondolkodnak.

  • Aszfaltút és új híd Besenyő és Maksa között. Kocsis B. János felvétele
    Aszfaltút és új híd Besenyő és Maksa között. Kocsis B. János felvétele

Mint mondta, nagyon fontos, hogy ők a pénzt nemcsak elköltik, hanem felhasználják. Ebből a megfontolásból viseli a megyei önkormányzat idei költségvetése a gondoskodás jelzőjét, melyet nemcsak szociális értelemben kell venni, hanem a közpénz ráfordításánál is ezt tartják szem előtt, sokkal óvatosabban, körültekintőbben járnak el.

A megyei önkormányzat tevékenysége ugyan nagyon szétágazó, de ezen belül négy nagy terület azonosítható. A törvény által megszabott egyik kötelezettség a gyermekjogvédelmi rendszer fenntartása, működtetése, és fejlesztése. A háromszéki rendszerben 568 személy dolgozik, és nagyjából ezer árva gyermek, fiatal ellátásáról gondoskodnak, valamint a több mint 6500 fogyatékkal élő személy jogaival kapcsolatos ügyintézést is rendezik. Ez igen összetett intézményhálózatot jelent, melyet folyamatosan felügyelni, rendezni, fejleszteni kell.

Egy másik szintén összetett terület a megyei hulladékgazdálkodásé. Sikerült átalakítani a rendszert, mind a hulladék begyűjtése, mind annak kezelése terén, a szelektív gyűjtésben is kiemelkedő eredményeket hoz a megye – országos szinten a leghatékonyabban működő rendszerről lehet beszélni. Tamás Sándor szerint ez természetesnek hat, ám fontossága akkor mutatkozna meg igazán, ha például egy ideig nem szállítanák el a begyűjtők a hulladékot. Az elnök ugyanakkor leszögezte, továbbra is csak a Háromszékről származó hulladékot dolgozzák fel a lécfalvi telepen, noha több rendben is voltak próbálkozások azon megyék részéről, melyek „nem végezték el a házi feladatot”, hogy Háromszék vegyen át hulladékot, de ezt minden esetben visszautasították.

Komoly kihívás a megyei utak karbantartása, fejlesztése. Nagyon sok helyen van még tennivaló, de jelentős előrelépések is történtek. Több fontos útszakasz korszerűsítését sikerült lezárni a tavalyi évben. Egyike ezeknek a Kisborosnyót, Nagyborosnyót, Nagypatakot, Saramást és Bodzafordulót összekötő 22 kilométeres szakasz, illetve Sepsibesenyőt és Maksát is aszfaltos út köti össze, és a hidat is újjáépítették. Az idei évben szeretnék lezárni az erdővidéki úthálózat teljes felújítását célzó munkálatokat. Ezek kapcsán rengeteg bírálat érte a megyei önkormányzatot, jogos kritikák is. A munkálatokat több okból nem tudták a tervezett ütemben elvégezni, a múlt évben kitört orosz–ukrán háború, majd az azt követő válság is alapvetően befolyásolta: az árak elszaladtak, és ez a közberuházásokat is durván érintette.

Végül a megyei egészségügyi rendszer ugyan teljes egészében nem tartozik a megyei önkormányzat hatáskörébe, viszont az egyik legnagyobb szakintézmény, a közel ezer személyt foglakoztató Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház működtetése, fejlesztése (a bérezést leszámítva) Kovászna Megye Tanácsának feladata. Ennek már hosszabb ideje igyekeznek megfelelni, ám a 2020-as évtized a sajátos háborúval indult, láthatatlan ellenféllel, a koronavírussal, majd a szomszédban egy igazi háború tört ki. Háromszéken – más megyékkel ellentétben – a járvány alatt, a nehézségek ellenére sikerült talpon tartani az egészségügyi ellátó rendszert, kiderültek, hol vannak a gyengéi, és a hibákat igyekeztek azonnal kijavítani. Tisztában vannak azzal, hogy hosszabb ideje a kórház udvara építőtelep, és ez sok kellemetlenséget okoz nem csak az ott dolgozóknak, a több éve elindított fejlesztéseknek azonban egyre több látszata is van. Több osztály teljesen megújult, folyamatosan új felszereléseket, eszközöket kaptak, kapnak, illetve jelenleg is zajlik három nagy munkálat: a sürgősségi osztály új épületének létrehozása, a régi kórházépület felújítása és bővítése, valamint a tüdőkórház új ingatlanának építése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2023-03-17: Nyílttér - :

Valaki hiányzik…

Valaki hiányzik, és úgy ment el, hogy nem is búcsúzott, még integetni se volt időnk.
2023-03-17: Közélet - :

Csép Andrea Éva: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait

Az RMDSZ több mint két éve van kormányon, és ezekben a hetekben egy országos konzultáción kérdezi meg a magyar közösség véleményét a kormányzati eredményekről és a jövő tennivalóiról. A személyes találkozókon, fórumokon elhangzó vélemények és kritikák, a kormany.rmdsz.ro honlapon elérhető rövid kérdőív kitöltése mind a szövetség munkáját segítik – mondta el Csép Andrea Éva parlamenti képviselő.