SikerakadémiaA válság mibenléte — Főcze Gyula

2009. január 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Egyetemisták, ismerősök, barátok ostromolnak a kérdésekkel: a nemzetközi pénzügyi válság mennyire érint bennünket? Összeomlik miatta a világ? Bekövetkezhet a globális gazdasági válság? Összeroppannak a háztartások, csődbe mennek a vállalatok? És ha igen, akkor mit lehet tenni a válsághelyzet menedzselése, valamint a túlélés érdekében?

Először is: nem szabad pánikba esni. Alaposan tanulmányozni kell a nemzetközi pénzügyi jelenséget mint kockázati tényezőt, fel kell mérni eddigi áldozatainak állapotát, követni terjeszkedésének útvonalát és utoljára, de nem utolsósorban a ránk gyakorolható esetleges negatív hatásait. Az információk ismeretében a lehető legrövidebb időn belül cselekvési stratégiákat kell életbe léptetni a negatív hatások kiegyensúlyozása érdekében. Ahhoz viszont, hogy a stratégiákat kidolgozhassuk, és azok megfelelő szinten teljesítsék a hozzájuk fűzött reményeket, mindenekelőtt ismerkedjünk meg alaposabban magával a válsággal.

Amerikában 2001-ben a gazdaságot fel akarták lendíteni, ezért úgy döntöttek, alaposan leszorítják a kamatlábakat. Az intézkedést hatalmas tőkebeáramlás kísérte. Olajdollárok, kínai befektetések stb. lepték el a bankokat, melyek dollártöbbleteiken felbuzdulva ingatlanhitelek felvételére biztatták a polgárok tömegeit. A megnövekedett hitelkereslet oda vezetett, hogy rövid idő alatt az ingatlanárak majdnem négyszeresre emelkedtek. A mesterségesen felpumpált lufi egyszer csak kidurrant, és hirtelen emberek milliói álltak tehetetlenül a feláron rendelkezésükre bocsátott házaikkal, melyeket sokkal nagyobb hitelek terheltek, mint amennyit értek. Törleszteni nem tudtak, és amint az várható volt, bedobták a törülközőt. A hitelfolyósító pénzintézetek bajba jutottak, néhány közvetítő cég csődbe ment, másokat megmentett az állam, de pénzügyi szempontból mindannyian a padlóra kerültek. Mivel a kiadott hitelek fedezete értékpapírok formájában forgott körbe a bankok között, adott pillanatban azt sem lehetett tudni, ki vállal majd felelősséget. Az értékpapír adok-veszek jó taktikának számított a bankok között, hisz egy-két kisebb hitel bedőlése esetén senki sem érezte meg. Arra persze nem számítottak, hogy a teljes piac összeomlik. Tekintettel arra, hogy készpénztartalékaikat értéktelenné vált ingatlanok jelzálogaiba (értékpapírokba) fektették, súlyos pénzhiányba került a többi bank is. Így nem tehettek mást, felvásárolgatták egymást, amíg a jó hírnevű Lehman Brothersnél is kimerültek a készletek. Ekkor segítségkérésüket a kormány elutasította, csődöt kellett jelenteniük, és azzal kitört a pánik.

Bankok sem tudtak már kölcsönt adni a banknak, hisz nagy részük, az említett rendszerre támaszkodva, minden pénzét befektette, nagyon kevés forgótőkét tartott meg. A csődhelyzetbe keveredett bankok kínjukban a családi aranyat is piacra dobták, elkezdték potom áron kiárusítani összes tartalékrészvényüket. Azt pedig már mondani sem kell, hogy a legtöbb bank által kezdeményezett, hatalmas méretű, olcsón történő részvényeladás milyen magas fokú tőzsdei áreséseket okozott.

A baj persze nagyon nagy, a földkerekség fejlettebb kormányai azóta is, kisebb-nagyobb sikerrel, a nemzetközi pénzügyi válság stabilizálásán fáradoznak. Hogy mi lesz ebből az előttünk álló, mindenképpen bizonytalannak ígérkező 2009-es esztendőben és hosszú távon, azt nemzetközi és hazai szakértők tanulmányai alapján megkíséreljük az elkövetkező hetekben megválaszolni.

Addig is pár szót arról, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint többféle válságot ismerünk. Azok közül, melyeket most megemlítünk, egyik a tőzsdei válság. Ez akkor ismerhető fel, ha a világ részvénypiacain egyszerre majdnem minden részvény jelentősen veszít az értékéből. A második a pénzügyi válság, amikor nemzeti szinten vagy a globális (világszintű) pénzrendszerben következik be nagyon komoly fennakadás. A harmadik a gazdasági válság. Recessziónak is szoktuk nevezni, és akkor van, amikor egy nemzetgazdaság vagy az egész világ össztermékének (GDP) növekedése leáll, és fogyni kezd. Azaz szegényedni kezdenek a nemzetek. Amerikában az elmúlt száznyolc évben huszonegy ilyen időszak volt. Jelenleg ilyen válság nincs: múlt év végén (2008) a világgazdaság szinte mindenütt GDP-növekedést mutatott, néhány helyen, pl. Kínában 10 százalék felettit, Romániában 8—9 között mozgott.

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1450
szavazógép
2009-01-07: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Nem drágított jelentősen (Euró Szlovákiában)

Nem hozott jelentősebb drágulást az élelmiszer- és az üzemanyagpiacon az euró bevezetése Szlovákiában — közölték a szlovák statisztikai hivatalban. A hivatal az euró bevezetésével összefüggésben augusztus közepe óta külön figyeli a szlovákiai árak alakulását. Országszerte rendszeresen 196 termék árát figyelik. A megfigyelői rendszer június végéig fog működni, azután értékelik a tapasztalatokat.
2009-01-07: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Dráguló valutahitelek
Az euró/lej árfolyam elmozdulása, a négylejes lélektani küszöb fölötti euróár leginkább az euróban felvett hiteleket érinti. Egy másfél évvel ezelőtt 3,1—3,2 lejes árfolyamon felvett kölcsön, amelyre havi 500 eurós részletet számoltak ki, ma lejben már 2000 lej, ami harmincszázalékos reáldrágulást jelent. A bankok magánszférának kihelyezett valutaalapú kölcsönei egyébként az összhitel 56 százalékát teszik ki, tavaly novemberben a lakosság 14,7 milliárd eurós hitelállománnyal rendelkezett.