Mit süssünk ma?Sült töltött alma

2023. március 29., szerda, Szabadidő

Hozzávalók: 15 alma, 20 dkg málnadzsem, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 1 citrom héja, 2 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanál fahéj; díszítésnek: dió, mandula, 2 dl tejszín.

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kikotorjuk a magházukat, és tepsibe sorakoztatjuk. Mindegyik alma lyukas közepét megtöltjük málnadzsemmel, és megszórjuk fahéjjal. A tejben feloldjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, belekeverjük a fahéjat és a citrom reszelt héját, majd ezzel a keverékkel meglocsoljuk az almákat. Előmelegített lerben 180 Celsius-fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor az almák megsültek, tányérra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tepsiben maradt lét beleöntjük egy másik edénybe és botmixerrel krémesítjük. Közben felverjük a tejszínhabot, és száraz serpenyőben diót és mandulát pirítunk. Tálaláskor tányérra helyezzük a megsült töltött almát, tetejére tejszínhab-rózsát nyomunk, megszórjuk pirított mandulával és dióval, illetve köréje öntjük a turmixolt levet.
A különleges desszert elkészítéséhez bármilyen dzsemet használhatunk.
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 6 személy részére

Megjelent a 100 sepsiszéki recept, több mint 100 sepsiszéki háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2023-03-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
KÖZÖS KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében ma 19 órától Dalba dúdolt szerzői est címmel rendhagyó közös koncertet tart Gerebenes Ede, Kátai Judit és Orbán Ferenc. A belépés díjtalan.
BACH MINDENKINEK. Csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban a Bach Mindenkinek Fesztivál részeként Ó, fő, vérző sebekkel címmel Johann Sebastian Bach korálfeldolgozásai hangzanak fel. Közreműködik: Ferencz-Zorgel Szilvia és Kerekes János.
2023-03-29: Szabadidő - :

A nap fotója