Késve, de fizetik a menekültek után járó támogatást

2023. március 29., szerda, Közélet

Háromszék azon kevés megye egyike, melynek kormánybiztosi hivatala napi rendszerességgel tájékoztatja a központi hatóságokat az Ukrajnából érkező állampolgárokról – hangzott el Ráduly István prefektus sajtótájékoztatóján. A kormánymegbízott annak kapcsán közölt friss adatokat a szomszédos országban dúló háború elől térségünkbe menekülő személyekről, hogy a belügyminisztérium törvénytervezetet dolgozott ki a támogatási rendszer megváltoztatására. 

  • Ráduly István prefektus. Nagy D. István felvétele
    Ráduly István prefektus. Nagy D. István felvétele

Ráduly István emlékeztetett, a kormány jelenleg napi hetven lejjel támogatja a menekültek ellátását: 50 lej lakhatásra, 20 lej élelmezésre jár a befogadóknak, szállás­adóknak. A jogszabálytervezet indoklása szerint ez a támogatási rendszer néhol a bérleti díjak megemelkedéséhez vezetett, de gyakori visszaélésekről is hírt adott a sajtó – mondta a prefektus, megjegyezve: az új tervezetben azt javasolják, hogy az állam a jövőben havi 2000 lejt biztosítson egyenesen a menekülteknek, azok családjainak a lakbér kifizetésére. A Gândul portál szerint ezt az összeget első körben négy hónapra folyósítanák, de a támogatás ideje akár hosszabb is lehet. Ugyanakkor szorgalmazzák, hogy az érintettek munkát vállaljanak az ország területén, s ennek érdekében igénybe vehessék a munkaerő-elhelyezési ügynökségek szolgáltatásait.

Arra vonatkozóan, hogy hány menekült érkezett tavaly Háromszékre, a prefektus nem tudott pontos adattal szolgálni, azt azonban ismertette, hogy a kormány 528 ezer lejt utalt ki a múlt évben ellátásuk, azaz szállásuk és élelmezésük biztosítására. Az összeg mintegy 70 százalékát (369 ezer lejt) az önkormányzatoknak utalták a saját ingatlanjaikban elszállásolt menekültek ellátására, a többit pedig magánszemélyek kapták. Tudomásuk szerint a megyében jelenleg összesen 22 menekült tartózkodik. Közülük 14-en Kézdivásárhelyen (nyolcan egy önkormányzati hostelben, a többiek magánszemélyeknél), hatan Sepsiszentgyörgyön és ketten Baróton, mindannyian magánszemélyeknél. Ráduly István jelezte azt is, az állami támogatások folyósítása körülbelül egy hónap késéssel történik, több helyen pedig ellenőrzéseket tartottak, ugyanis néhány megyében visszaélésekre derült fény. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-03-29: Közélet - :

Huszonegyen futottak radarba

Huszonegy túlzott sebességgel közlekedő gépkocsivezető futott radarba Pákéban, a 13E jelzésű országúton szombaton.
2023-03-29: Vélemény - Váry O. Péter:

Van lehetetlen, Dódi (Búcsú Szeles Józseftől)

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember, mondtad azzal a kicsit hamiskás mosollyal arcodon, de szemedben ott bujkált a várakozás, hogy most mi lesz az, amiben a Te segítségedet kéri valaki, bárki, barát vagy ismeretlen, mert Te már csak olyan voltál, hogy senkit vissza nem utasítottál...