Ukrán gabonastopot akarnak

2023. március 30., csütörtök, Világfigyelő

Az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmazzák az Ukrajnával szomszédos országok közös, az Európai Bizottságnak (EB) továbbítandó levelükben – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő tegnapi varsói sajtóértekezletén.

  • Fotó: Facebook / Mateusz Morawiecki
    Fotó: Facebook / Mateusz Morawiecki

A miniszterelnök elmondta: az EB „azonnali cselekvését” sürgető levél megfogalmazásáról az Európai Tanács legutóbbi ülése során állapodott meg az Ukrajnával szomszédos országok kormányfőivel. Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levélben „minden lehetséges eszközt javasolnak, beleértve a mennyiségkorlátozásokat, a védővámokat, különféle, a behozatalt korlátozó előírásokat” – fejtette ki Morawiecki. Mint hozzátette, a korlátozások nem vonatkoznának például a Lengyelország területén csak áthaladó, többek között Afrikába vagy a közel-keleti országokba irányuló gabonaszállítmányokra. Aláhúzta: a megoldásokat nemcsak Lengyelország várja el, hiszen „ugyanolyan problémákkal küzdenek a románok, a magyarok, a szlovákok, a bolgárok, a csehek és néhány más ország”.

Lengyelországról Morawiecki elmondta: arra utasította Henryk Kowalczyk kormányfőhelyettest, agrárügyi minisztert, hogy sürgősen készítsen elő olyan belföldi előírásokat, amelyek egyrészt lehetővé teszik a lengyel raktárakban már felhalmozott ukrán gabona egy részének gyors külföldi értékesítését, másrészt korlátozzák a lengyel piacot destabilizáló gabona további behozatalát Ukrajnából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-03-30: Világfigyelő - :

A bahmuti csata tétje

Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal – vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott, az Ukrajinszka Pravda hírportál által tegnap idézett interjúban.
2023-03-30: Világfigyelő - :

Őrizetbe vették a katalán vezetőt

A spanyol hatóságok kedden Barcelonában őrizetbe vették Clara Ponsatí katalán függetlenségpárti európai parlamenti (EP) képviselőt, aki öt év után tért vissza Spanyolországba, ahol letartóztatási parancs volt ellene érvényben.