Húsvéti határkerülés Gelencén

2023. április 12., szerda, Közélet

Húsvét vasárnapján a Gelencei Férfiadalárda, a Burusnyán Néptáncegyüttes, lovasok és hagyományőrzők, valamint hilibiek közösen hirdették, hogy Krisztus valóban feltámadott. E szép népszokás újjáélesztése óta harmadszor ünnepelt együtt a két egyházközség.

  • Fotó: Facebook / Ilyés Botond
    Fotó: Facebook / Ilyés Botond

A gelenceiek fél kilenckor egyházi és székely zászlókkal a felszegi műemlék templomtól indultak két feldíszített szekérrel és egy hintóval, valamint három lovassal végig a községközponton és indultak Hilib irányába, a hilibiek – egy szekérrel és egy hintóval, valamint négy hátaslóval – a  katolikus templom elől indultak, és találkoztak a hilibi kőkeresztnél, ahol a szokásos vallásos szertartást Bereczi István gelencei plébános celebrálta, áldást és védelmet kért a határra és a terményekre mindenféle természeti katasztrófa ellen. Néda Nóra tanuló Fejes Ádám Feltámadott! című versét szavalta el, majd a férfidalárda adott elő vallásos énekeket. Miután a két egyházközség képviselői megkoszorúzták az emlékjelt és elkészült a közös fénykép, mindkét csapat hazafelé indult. A gelenceiek úgy időzítették visszaérkezésüket, hogy a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén részt tudjanak venni. Gelencén kívül Kézdiszéken Kézdialmáson és Lemhényben tartottak közös húsvétvasárnapi határkerülést és lófuttatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2023-04-12: Világfigyelő - :

Megállapodtak a szerződés módosításáról (Paksi atomerőmű)

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap Moszkvában.
2023-04-12: Közélet - :

Légi hadgyakorlat Felső-Háromszék fölött

Jó tudni róla, hogy ezen a héten a Keleti-Kárpátok Ojtoztól Zágonig tartó vonulatában (a Berecki-havasok térségében) a román légierő gépei tartanak hadgyakorlatot. A harci gépek jelenlétét a légierő közölte az érintett polgármesteri hivatalokkal, a lakosságot arra intik: ne essenek pánikba, nem tört ki a háború, csak egy jelentős zajterheléssel járó hadgyakorlatról van szó.