VidékfejlesztésLehet pályázni a helyi stratégiák elkészítésére

2023. április 25., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) közölte, hogy igényelhetik az előkészítő támogatást a 19.1-es intézkedés keretében a LEADER-csoportok. A pályázati eligazító füzet megtalálható az ügynökség honlapján, a www.afir.info-n.

  • Gelencei piacavató 2017-ben az Angustia Egyesületnél megpályázott pénzből. Iochom István felvétele
    Gelencei piacavató 2017-ben az Angustia Egyesületnél megpályázott pénzből. Iochom István felvétele

Az előkészítő támogatás célja a LEADER-csoportok tagjai, a községi tanácsok, vállalkozók, egyesületek közti együttműködés javítása egy jól átgondolt helyi, illetve regionális fejlesztési stratégia kidolgozásában, mely az illető területen élő lakosság javát szolgálja. A fejlesztési stratégia előkészítésére a maximális támogatás pályázatonként 30 ezer euró. A két részletben igényelhető támogatás intenzitása százszázalékos, vagyis nem szükséges önrész a LEADER-csoport részéről.

A támogatásból elszámolható a LEADER-csoport alkalmazott szakmai személyzetének a fizetése, a lakosokkal, lehetséges pályázókkal való találkozók szervezésének a költsége, többnapos találkozón részt vevők elszállásolása, élelmezése, esetleg szállítása. Ugyanakkor elszámolható a fogyó anyagok (pl. papír, írószer stb.) vásárlására, a nyomtatásra, valamint a reklámanyagok készítésére költött pénz. Elszámolható költség a fejlesztési stratégia kidolgozására valamely felkért szakcégnek fizetett összeg is. A pályázatokat az előkészítő támogatásra május 31-ig lehet feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe.

Megyénkben három LEADER-csoport működik: a felső-háromszéki községeket tömörítő Angustia Egyesület, az Olt menti és erdővidéki községeket magában foglaló Alutus Régió Egyesület és a Feketeügy menti, alsó-háromszéki és bodzavidéki községeket összefogó Progressio Egyesület. Ezen LEADER-csoportok működése gyakorlatilag a megye összes települését lefedi.

A LEADER-programra és ezen keresztül a helyi akciócsoportoknak (GAL) az ez évtől életbe lépett új vidékfejlesztési stratégiában elég jelentős pénzösszeget különítettek el: a 2023 és 2027 közötti időszakban 500 millió eurót költhetnek helyi fejlesztési stratégiájuk megvalósítására. A LEADER-program a DR
36-os számot viseli, és a februárban meghirdetett ütemterv szerint az akciócsoportok júliustól tehetik le pályázataikat, a helyi stratégiájukkal együtt az országos vidékfejlesztési ügynökséghez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-04-25: Gazdakör - Incze Péter:

Tervezet a burgonyatermesztés támogatására

Április 6-án jelent meg a mezőgazdasági minisztérium honlapján az étkezési burgonya termesztésének támogatásáról szóló miniszteri rendelet tervezete. Ilyen támogatást már tavaly is folyósítottak.
2023-04-25: Gazdakör - :

Elkapkodták a pénzt

Sikeres volt a vadállatok okozta károk csökkentésére a környezetvédelmi alapból meghirdetett villanypásztor-vásárlási program, ma éjfélkor járt volna le az igénylési határidő, viszont a kiírt 70 millió lej a múlt hét végén már elfogyott.