Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. január 9., péntek, Belföld

AMI JÁR, AZ JÁR. A parlamentbe be nem jutott képviselők és szenátorok bánatpénzre (munkanélküli segélyre?) jogosultak a házszabály alapján, s élnek is vele, nem kevesebb mint tizenegy szenátor és negyvennyolc képviselő kérte a háromszor hétezer lejes jussát. A román sajtó felháborodottan ír olyan esetekről, hogy a bukott honatya limuzinnal gördült a parlament elé, hogy kérvényezze a felvehető pénzt. (România liberă)

KÖLCSÖN ADOTT VOLNA. Magyarország szerdán 200 megawatt áramot akart vásárolni Romániától. Adriean Videanu gazdasági miniszter elmondása szerint a kérést teljesítették volna, azzal a feltétellel, hogy nem eladja a kért energiamennyiséget, hanem azt Magyarország később visszaszolgáltatja. Budapest ellenben vásárolni akart, ezért új ajánlatot keresett és kapott is. (Realitatea)

PETRILLÁN BEFEJEZTÉK A KIVIZSGÁLÁST. A Hunyad megyei munkafelügyelőség befejezte a tizenhárom bányász életét követelő petrillai robbanás körülményeinek kivizsgálását, az eredmények azonban csak február 15. után lesznek nyilvánosak, miután az Országos Bányabiztonsági és Robbanáselleni Intézet is elkészíti a műszaki szakértői jelentését. Annyit már tudni, a petrillai bányában a november 15-i robbanás előtt két hónappal olyan rendellenességeket találtak, amelyek jelezték a balesetveszélyt: a metángáz koncentrációját mutató három műszer ugyanazon a helyen teljesen különböző adatokat mért. A kivizsgálást bírósági felelősségre vonás követheti. (NewsIn)

KÉTSZRESÉRE DRÁGULTAK A HITELEK. A régióban működő testvérbankok kínálatához képest a romániai pénzintézetek hitelei közel kétszeresére drágultak a válság alatt. A Román Nemzeti Bank adatait nézve, a lejes vagy eurós lakáshitelek átlagkamata 4,5 százalékkal nőtt 2008 augusztusa és decembere között. A fogyasztási hitelek kamata átlagosan öt százalékkal emelkedett, amint a válság első jelei érződni kezdtek a hazai gazdaságban is. Emellett drágultak a hitelbírálati díjak is. A többi közép- és délkelet-európai országban a válság miatt a hitelkamatok két százaléknál nagyobb mértékben nem emelkedtek. A romániai bankárok szerint azért drágul a hitel, mert szűkös az euróban a bankok rendelkezésére álló forrás, magas az infláció, emellett külföldi finanszírozáshoz is nehezebb a pénzintézeteknek hozzájutniuk, amióta a hitelminősítők lepontozták az országot. (Szatmári Hírlap)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2009-01-09: Közélet - x:

Igazságügyi mérleg

Megtartotta évi kiértékelő és tisztújító gyűlését a Legfelsőbb Bírói Tanács. Az Európai Bizottság által passzivitása miatt elmarasztalt szervezet hivatalos beszámolói szerint igen jó munkát végzett, ám ezzel szakmai berkekben sem mindenki ért egyet, ellenvélemények is megfogalmazódtak.
2009-01-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Fűtőanyagkészletek
A hazai földgáztartalékok 60—80 napig, az állami pakurakészletek pedig körülbelül 40 napig elegendőek — jelentették be Bukarestben, miközben a kormány energiaügyi szükségállapotot hirdetett a lakossági földgázfogyasztás akadálytalan biztosítása és az energiatakarékosság hatékony megszervezése érdekében.