VidékfejlesztésMikor indulnak a pályázatok?

2023. május 2., kedd, Gazdakör

A mezőgazdászok már türelmetlenül várják a pályázatok indítását, hogy uniós vidékfejlesztési pénzekhez jussanak. Úgy tűnik, ez gyors léptekkel közeledik, hiszen az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója, George Chiriță szerint ragaszkodnak a februárban meghirdetett ütemtervhez.

  • Hegyvidéken is elkel a nagyobb teljesítményű gép. Fotó: Pixabay
    Hegyvidéken is elkel a nagyobb teljesítményű gép. Fotó: Pixabay

A vezérigazgató szerint jelenleg szinte kész a pályázati eligazító füzet hat intézkedésnél, melyeket az első hullámban szeretnének kiírni. Az eligazító füzetek azt követően kapnak végleges formát, ahogy a felülvizsgáló bizottság jóváhagyja és egy ideig közvitára bocsátották. A hat készülő intézkedés: a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatása; beruházások támogatása az állattenyésztésben; már létező öntözőrendszerek korszerűsítése; helyi, farmszintű öntözőberendezések létesítésének támogatása; plusz két intézkedés, melyekre a helyi tanácsok pályázhatnak: mezei utak létesítése és korszerűsítése, valamint községi utak korszerűsítése.

„Egy új vidékfejlesztési stratégiát indítunk el, nagy értékekkel, összesen 5,36 milliárd euró áll a gazdák rendelkezésére. A határidő meglehetősen rövid a többi programhoz viszonyítva, mert két év átmeneti időszak volt (2021 és 2022), ezeket a fejlesztési összegeket és lehetőségeket pedig a legjobban ki kell használnunk 2027 végéig” – nyilatkozta a vezérigazgató az AGRO TV műsorában.  

Sok intézkedést, melyeket az AFIR most készít elő, egyszer hirdetnek meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiírás addig tart, amíg az intézkedésre szánt leosztott összeg el nem fogy. Ezzel a megoldással az AFIR azt szeretné elérni, hogy 2027 végéig minél nagyobb arányban elköltsék a vidékfejlesztési pénzeket. George Chiriță részletesebben nyilatkozott erről: „Több tárgyalás is volt ebben a témában, jelenleg nem tudom pontosan megmondani, hogy melyik variánst választjuk a kiírásoknál. Személyes véleményem, hogy az ügynökség szempontjából előnyösebb lenne az egyetlen szessziós kiírás. A határidő nagyon rövid, ez a négy év. Ha két vagy három évben indítanánk szessziót, megosztva az intézkedésre elkülönített összeget, könnyen megtörténhet, hogy nem költjük el az uniótól érkező pénzt. De ígérem, hogy a legjobb megoldást választjuk, figyelembe véve a felülvigyázó bizottsággal és a leendő pályázókkal folytatott tárgyalásokat.”

Az AFIR vezetője szerint nem az összes intézkedés lesz egyetlen szessziós. Ahol a tapasztalat szerint az előző években hatalmas volt a versengés, és számítani lehet a pályázati összeget többszörösen meghaladó pályázatletevésre, megtörténhet, hogy többször, több évben is meghirdetik, elkerülve az előző években már megtörtént teljes blokádokat. „Számít, hogy mekkora összeg pályázható az illető intézkedésnél. Például a községi utak korszerűsítésénél, ahol a leosztott összeg 200 millió euró, és egyetlen pályázat egymillió euró is lehet, nincs amiért feldarabolni az összeget. Ellenben a fiatal gazdák támogatásánál nagyon valószínű, hogy két kiírás lesz. Itt 250,7 millióra lehet majd pályázni” – mondta el a vezérigazgató.  

A fiatal gazdák támogatásának indításáról külön is szólt az AFIR vezetője. Véleménye szerint május 15-ig kész lesz a pályázati eligazító füzet ideiglenes változata, egy hónapot közvitán szerepel, majd az ajánlásokat, véleményeket figyelembe véve döntenek a füzet végleges formájáról, így a kiírás lehetséges időpontja szerinte június 30-a lesz.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy újragondolják a gazdaság területnagysága után jóváhagyható és kifizethető erőgépek kapacitását, lóerőben kifejezett nagyságát. Eddig ugyanis a vidékfejlesztési szakemberek a traktorok, kombájnok vásárlásánál 4 lóerős gépet hagyhattak jóvá hektáronként. Most tárgyaltak a témáról a szakemberekkel, és engedélyezett lesz a nagyobb traktorok és kombájnok vásárlása hegyvidéken, ahol nehezebb körülmények között kell dolgozni.
 

Az idei kiírások

A megjelentetett ütemterv szerint a lehetséges 27-ből 15 területen lehet pályázni idén a nyár közepétől. Az ütemterv a következő (sorban az intézkedés száma, címe, a várható kiírási időpont és a pályázható összeg):

DR25 – Öntözőrendszerek korszerűsítése – június, 400 millió euró
DR26 – Helyi öntözőrend­szerek létesítése – június, 102,4 millió euró
DR30 – Fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatása – június, 250,7 millió euró
DR37 – Ismeretátadás támogatása – június, 1,8 millió euró
DR20 – Beruházások az állattenyésztés területén – július, 224,6 millió euró
DR22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek eladásra való előkészítése, raktározása és feldolgozása terén – július, 210 millió euró
DR36 – Leader-program – július, 500 millió euró
DR27 – Mezei utak létesítése és korszerűsítése – július, 100 millió euró
DR28 – Községi utak létesítése és korszerűsítése – július, 200,99 millió euró
DR15 – Beruházások a gyümölcstermesztésben – augusztus, 151,4 millió euró
DR13 – Gépvásárlás a növénytermesztésben – október, 100 millió euró
DR38 – Üzleti tanácsadás mezőgazdász vállalkozók számára – október, 700 ezer euró
DR21 – Beruházások az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésében – október, 10 millió euró
DR14 – Kis gazdaságok beruházásai – november, 108 millió euró
DR16 – Beruházások a zöldség- és burgonyater­mesztés terén – november, 151,4 millió euró.

Most röviden az első hat intézkedésről, amelyeket a leghamarabb hirdetnek meg.

A fiatal gazdák támogatásánál (DR30) a pályázó fiatalnak 41 év alattinak kell lennie a pályázat letevésének pillanatában. A támogatás maximális értéke 70 ezer euró, és nem önrészes. A sikeresen pályázó fiatal a támogatás 75 százalékát rögtön a kifizetési szerződés megkötése után megkapja, a fennmaradó 25 százalékot legtöbb három év múlva, amikor teljesítette a termék­eladási feltételt, vagyis a támogatás 20 százalékát kitevő értékében mezőgazdasági terméket ad el. Feltétel, hogy a fiatal gazdaságának nagysága nagyobb legyen, mint 12 000 euró SO, hegyvidéken pedig mint 8000 euró SO.

Jelentős pályázható összeget, 224 millió eurót különítenek el az állattenyésztési pályázatok kifizetésére (DR20). Támogatják istállók építését, felújítását, a takarmány előállítására használt mezőgazdasági gépek vásárlását, terméktárolók létesítését, a gazdaság szintjén történő feldolgozást, öntözőberendezések vásárlását, trágyatárolók létesítését. A támogatás maximális értéke 2 millió euró lehet, ezúttal is az építkezéses pályázatok kaphatnak magasabb támogatást, egyszerű gépvásárlásos pályázatoknál az elnyerhető támogatás felső értéke 300 ezer euró. A támogatás intenzitása 65 százalékos lesz, vagyis 35 százalékos önrész szükséges.

A már meglevő öntözőberendezések korszerűsítésénél (DR25) az elnyerhető támogatás értéke 1,5 millió euró lesz, nem szükséges önrész, vagyis a támogatás intenzitása 100 százalékos.

A helyi, farmszintű öntözőberendezések létesítésénél (DR26) az elnyerhető támogatásból megvalósítható helyi öntözőrendszer építése, vízfogyasztást mérő műszerek vásárlása, víztároló medencék megépítése, valamint a felfogott esővíz hasznosítására irányuló beruházások. A támogatás maximális értéke 500 ezer euró pályázatonként, 65 százalékos támogatási intenzitással, vagyi 35 százalék önrészt kell biztosítani.

A mezei utak és a községi utak létesítésénél és korszerűsítésénél (DR27 és 28) a támogatás intenzitása százszázalékos, tehát nem szükséges önrész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 545
szavazógép
2023-05-02: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Gulyás nokedlivel és gombával)

Hozzávalók: 1,5 kg disznócomb, 20 dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg fehér paprika, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg zsír, 2 dkg só, 2 dkg bors, 2 dkg fűszerpaprika, 7 dkg gulyáskrém, 2 dkg köménymag; a nokedlihez: 3 tojás, 5 evőkanál liszt, 1 kiskanál olaj, só.
2023-05-02: Gazdakör - Incze Péter:

Környezetkímélő gazdálkodás szántóföldön

A szántóföldi környezetkímélő gazdálkodás támogatása a PD-04-es számot viseli az új stratégiai tervben. Az 56,28 eurós hektáronkénti évi támogatást a tíz hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező gazdaságok igényelhetik az APIA-nál.