Külföldi hírek

2007. július 24., kedd, Világfigyelő
Franciaországi buszbaleset

Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja tegnap reményét fejezte ki, hogy az előző napi halálos kimenetelű franciaországi buszbaleset után ,,felgyorsul az európai infrastruktúra ellenőrzését előirányzó direktíva elfogadása". A lengyel zarándokokat szállító autóbusz balesetében a francia Alpokban nem végleges adatok szerint huszonhatan meghaltak, tizennégyen súlyosan és tízen könnyebben megsérültek. Lech Kaczynski lengyel elnök tegnap háromnapos gyászt rendelt el a buszbaleset áldozatainak emlékére.

Nemzetközi trojka Koszovóért

A német külügyminiszter szerint ,,nemzetközi trojkát" kellene létrehozni az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió részvételével a koszovói ügy rendezésére, miután kudarcot vallott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az a kísérlet, hogy a testület határozatával döntsenek a nemzetközi jogilag Szerbiához tartozó, de nyolc éve ENSZ-igazgatás alatt álló, albán többségű tartomány leendő státusáról. Frank-Walter Steinmeier kijelentette tegnap brüsszeli nyilatkozatában: abból kell kiindulni, hogy BT-határozattal szemlátomást nem oldható meg az ügy. A legfontosabb Koszovó stabilitásának megőrzése. Ehhez viszonylag gyorsan nyugvópontra kell juttatni az ügyet, s mivel az idő szorít, ésszerű lenne korlátozni a folyamatban részt vevő országok és szervezetek számát ― indokolta javaslatát.

Népességfogyás Magyarországon

Kevesebb gyermek született, és többen haltak meg az év első öt hónapjában, mint az előző esztendő azonos időszakában, a házasságkötések száma pedig 10 százalékkal volt alacsonyabb. A népesség becsült lélekszáma május végén 10 millió 55 ezer volt.

Líbia újabb feltételt szab

A líbiai külügyminisztérium újabb feltételt szabott a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és palesztin orvos elengedéséhez ― közölték tegnap Tripoliban diplomáciai forrásból. Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa az éjszaka folyamán tárgyalt líbiai illetékesekkel, akik ismertették az új feltételt, amely szerint a bolgár ápolónők és a palesztin orvos elengedése fejében Tripoli garanciákat kér az EU-tól arra nézve, hogy az integrációs szervezet tagállamai minden szinten rendezik kapcsolataikat Líbiával.

Blair Tel-Avivban

Tel-Avivba érkezett tegnap Tony Blair volt brit miniszterelnök a közel-keleti ,,kvartett" térségi különmegbízottjaként tett első látogatása keretében. A volt brit miniszterelnök Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel tárgyal az izraeli―palesztin békefolyamatról. Előzőleg Ammánban tett rövid látogatást, és a jordániai külügyminiszterrel találkozott, ma pedig Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytat megbeszéléseket.

Litvinyenko-gyilkosság: feltételezések sora

Az orosz főügyészség nem zárja ki, hogy Alekszandr Litvinyenko londoni környezetének is köze volt az egykori orosz titkosszolgálati ügynök meggyilkolásához ― közölte tegnap moszkvai sajtótájékoztatóján Alekszandr Zvjagincev főügyészhelyettes. Zvjagincev szerint Oroszország nem kevésbé érdekelt abban, mint Nagy-Britannia, hogy feltárják a brit földön történt gyilkosság hátterét. Zvjagincev megalapozatlannak és nem megfelelőnek nevezte Nagy-Britannia reagálását arra, hogy Oroszország nem hajlandó kiadni Londonnak a gyilkosság első számú gyanúsítottját, Andrej Lugovoj orosz vállalkozót.

Elhunyt Kovács László operatőr

Meghalt Kovács László, a magyar származású, világhírű filmoperatőr hosszan tartó, súlyos betegség után Beverly Hills-i otthonában. Kovács László 1956-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán, még abban az évben emigrált, azóta az Egyesült Államokban élt és dolgozott. Számos ismert film operatőre volt. A Szelid motorosok című film hozta meg számára a világhírt, munkáját többször ismerték el a filmszakma jelentős díjaival.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2007-07-24: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt héten döntött az Országos Választási Bizottság, és igent mondott a Fidesz hat kérdésére, de ugyanakkor Kálmán László nyelvész három kérdésére is, amelyek tartalmilag megegyeznek ugyan a Fidesz kérdéseivel, csupán a megfogalmazás különbözik. Így ha mind a Fidesz, mind a magát következetesen pártoktól független magánszemélynek tartó Kálmán László elkezdheti az aláírásgyűjtést, s ha sikerül megkapni a 200 000 aláírást, előállhat ama bizarr helyzet, hogy a népszavazáson a szavazók ugyanarra a kérdésre kétszer is válaszolhatnak, ami az elkövetkezőkben is ellentmondásos helyzeteket eredményezhet, s megzavarhatja a szavazókat…
2007-07-25: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
A Nagykanizsai Ifjúsági Vonószenekar ma 18 órától a kovásznai központi református templomban tart ajándékkoncertet. Műsoron: Mozart, Farkas, Schubert, Bartók, Járdányi, Weiner és mások szerzeményei. Zenekarvezető: Jakobovics Árpád hegedűművész, karnagy, műsorvezető: Lengyák István.