Mégis jól járt az OMV Petrom

2023. május 4., csütörtök, Belföld

Újabb változatban fogadta el tegnap a képviselőház az energiavállalatok extraprofit-adójáról szóló törvényt, kiterjesztve annak hatályát az OMV Petromra is, az osztrák többségi tulajdonban lévő vállalattól behajtandó szolidaritási hozzájárulás azonban így jóval kisebb lesz, mint azt a parlament korábban szerette volna.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Ez már a jogszabály harmadik változata. Az extraprofitadót decemberben bevezető sürgősségi kormányrendeletet a parlament korábban úgy módosította, hogy az OMV Petrom se bújhasson ki az extraprofitadó befizetése alól, annak a törvényváltozatnak a kihirdetését azonban Klaus Iohannis államfő megtagadta, miután az OMV Petrom meglebegtette, hogy nem végzi el a Fekete-tengeri Neptun földgázmező kitermelésének elindításához szükséges beruházásokat, ha Románia extraprofitadót fizettet vele. Harmadik nekifutásra a román jogalkotók letettek arról, hogy kiterjesszék az extraprofitadót az OMV Petromra, helyette azokat a cégcsoportokat, amelyeknek olajkitermelő és -finomító ágazatuk is van (Romániában az OMV Petrom az egyedüli ilyen), tonnánként 350 lejes szolidaritási hozzájárulás befizetésére köteleznék. Az Economica.net gazdasági portál számításai szerint az OMV Petromnak a törvény legújabb változata szerint mintegy 300 millió eurós összeget kell befizetnie a tavalyi évre, lényegesen kevesebbet, mint amennyit a tavalyi többletnyereségre számított 60 százalékos extraprofitadó jelentett volna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2023-05-04: Belföld - :

Hónapokig eltarthat az ítélet végrehajtása (Úzvölgyi katonatemető)

Nehézkes folyamat, ezért hónapokig eltarthat és a 2024-es romániai választási évre is kitolódhat az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott végleges bírósági ítélet végrehajtása, mely a törvénytelenül felállított betonkeresztek lebontását rendelte el – nyilatkozta Kis Júlia kolozsvári jogász.
2023-05-04: Belföld - :

Tíz személy egy lakcímen

A képviselőház tegnapi ülésén döntő házként elfogadta az állampolgárok nyilvántartásáról, lakóhelyéről, tartózkodási helyéről és személyazonosító okmányairól szóló 2005/97-es sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabálytervezetet, amely kimondja, hogy egy lakcímre legfeljebb tíz személyt lehet személyazonossági igazolvánnyal bejegyezni.