Dobra Judit Mentor-díjat kapott

2023. május 4., csütörtök, Közélet

Dobra Judit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium magyar szakos tanárának munkásságát Mentor-díjjal jutalmazta a MOL Románia és a kolozsvári székhelyű A Közösségért Alapítvány. A múlt héten Temesváron tartott Mentor Gálán tíz tanárt és edzőt díjaztak, akiket saját iskolájuk, tanítványaik és szülők jelöltek az elismerésre.

  • Dobra Judit a díjjal. Fotó: A Közösségért Alapítvány
    Dobra Judit a díjjal. Fotó: A Közösségért Alapítvány

Egyik volt tanítványa méltatása szerint Dobra Judit egész testével és lelkével éli és lélegzi a magyar nyelvet, átadja magát az irodalomnak. Roșu Kriszta megfogalmazásában egykori tanárának „szenvedélyes irodalomszeretete már önmagában is inspiráló, ám ami valódi mentorrá teszi, az az, hogy mindez mély odaadással párosul diákjai és a tanítás mestersége iránt. Nemcsak olvasó, hanem az értelmezés, megértés igényét és igényességét is valló felnőtteket nevel. (…) A kérdezésközpontú, önálló gondolkodásra ösztönző tanórák és felkészítők keretein belül Dobra tanárnő egy klasszikus, a gyökerek és hagyományok fontosságát hangsúlyozó műveltséget és értékrendet képvisel és hagyományoz tovább. Hangsúlyt fektet nem csupán egy-egy irodalmi alkotás elemzésére, hanem az adott korszak – így például annak világnézete, gondolkodásmódja vagy épp képzőművészete – tágabb megértésére is.”

A jelölés alkalmából készült kisfilmben Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója hangsúlyozza: Dobra Judit a tanórákon túl is foglalkozik a diákokkal, ráirányítja a diákok figyelmét különböző közéleti és kulturális jelenségekre, eseményekre. Ugyanabban a filmben Dobra Judit beszél pedagógusi hitvallásáról. Szerinte anélkül nem érezheti magát tanárnak, pedagógusnak senki, hogy ne próbálna a gyermekek felé nyitottnak lenni. Számára fontos, hogy diákjaiban olyan értékrendet alakítson ki, amely az iskola után is segít. Szerinte az, hogy valaki mitől mentor, azt a tanítványok tudják igazán. Igaz, manapság nagyon sokféle eszköz áll a tanár rendelkezésére, a technika is segíti az oktatást, egy képes bemutatóval, az okostábla által kínált lehetőségekkel lehet színesíteni az órát, de ő abban hisz, hogy az emberi szónál fontosabb eszköze nincs a pedagógusnak.

A 2010-ben alapított Mentor-díjjal olyan oktatókat díjaznak, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, akiknek munkája jó irányban befolyásolta tanítványaik életét és fejlődését, nagyban hozzájárult képességeik kibontakoztatásához. A Temesváron, Európa Kulturális Fővárosában az Új Ezredév Református Központban április 26-án tartott díjátadón a nyilvános elismerés mellett a díjazottak egyenként 8000 lej pénzjutalomban részesültek, és átvették a Mentor-trófeát, Ioan Nemțoi képzőművész alkotását. A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány kuratóriuma választotta ki a 2022. május–december között beküldött kétszázharmincnyolc jelölésből. A tizenharmadik Mentor Gálán meghirdették a Mentor-díj idei kiírását, amely szerint december 31-ig lehet jelölni egyénileg vagy csoportosan olyan tanárt vagy edzőt, akinek jelentős szerepe volt tanítványai életében és fejlődésében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-05-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Versenyben Sepsiszentgyörgy zöldövezetei

Változtat a lakónegyedi zöldövezeti szépségverseny szabályain a megyeszékhely önkormányzata, idén már nem szükséges benevezni a versenyre – tájékoztatott Antal Árpád polgármester. Mint jelezte, májusban szakmai zsűri járja be a várost, ők térképezik fel és bírálják el a város legszebb zöldövezeteit.
2023-05-04: Közélet - Bodor János:

Zöldhét lábbusszal és csemeteültetéssel Kovásznán

Az oktatásban idéntől bevezetett Zöldhét program keretében a kovásznai Orbán Balázs Általános Iskola kisdiákjai és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum szakiskolai tanulói csemeteültetésen vettek részt. De nem ez volt az egyetlen élmény a kicsiknek: lábbuszozhattak, lovardába látogattak, a környékbeli forrásokkal ismerkedtek.