Egykori olvasmányaimA Mester és Margarita

2023. május 9., kedd, Kultúra

Mihail Afanászjevics Bulgakov (Kijev, 1891 – Moszkva, 1940) több regénye után írja meg főművének tekintett, különleges témájú és hangulatú művét, amelyben szinte bábművészként játszik a szereplőivel, és szabadon szárnyaló fantáziával viszi végig a több szálon futó történetet.

Ebben talán az a legérdekesebb, hogy Margarita az első könyvben jóformán meg sem jelenik, hogy a második könyvben férjezett asszonyként a bírálatok miatt elkeseredett Mester bátorító kedvese legyen.

A regény csodatevő hőse a fekete mágiát gyakorló és több helyzetet megoldó Woland professzor, cselekedetei miatt a sátán képviselője, aki főszereplőként irányítja a regény menetét mind Moszkvában, mind Judeában, Krisztus elítélése, megfeszítése kapcsán. A sötét erőket uraló Woland legfőbb segítőtársai  az öltönyös mesterlövész Azazello és az emberi vonásokkal felruházott fekete macska, Behemót.

Az események egyik jelentős helyszíne a Varieté színház, ahol Woland csúnyán megtréfálja a bemutatójára összegyűlt kíváncsi moszkvaiakat a mennyezetről lehulló szebbnél szebb ruhákkal, amelyek később szétfoszlanak, és a saját ruháikat levető kapzsi nézők immár meztelenül szaladnak el. (Érdekesnek tartom, hogy a regényből készült film minden rejtegetés nélkül mutatja a teljesen meztelen nőket és férfiakat. Ilyent még nem láttam.)

Egy másik szálon a Mesterről van szó, akinek Poncius Pilátusról írott regénye nem illeszkedik a diktatorikus kommunista rendszer felfogásához, ezért a Mester kényszerzubbonyos diliházba kerül. Sajátos módon ábrázolja a regény jeruzsálemi részében Jesuát, a vándor filozófust, Krisztus demitizált alakját. Margarita a Sátánnal szövetkezve keresi szerelmét, a Mestert, és menti meg az elkeseredett szerző regényét az elégetéstől. Az örökös lemondás és remény között viszonylag kevés teret kap az akadályoztatott szerelem megvalósulása, de annál többet a szellem megnyilvánulásának elfojtása: ez mind a moszkvai, mind a jeruzsálemi eseményekben erőteljesen jelenik meg. A Hatalmat Woland és Poncius Pilátus képviseli, a zsarnokságot személyében hordozó Sztálin vagy Tiberius római császár  alakja sehol nem jelenik meg.

A regény nem könnyű olvasmány, nagy odafigyelést igényel, mégis ajánlom, mert úgy szórakoztató, hogy közben szellemi táplálék is; magam is újra elolvastam, mert az elsőből csak a hatás maradt meg. Érdekes, hogy állítólag Sztálin kedvelt könyve volt. Film is készült belőle, a YouTube csatornán elérhető, helyenként jól kiegészíti az olvasottakat, képzeletünket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2023-05-09: Közélet - :

Dublin a hetedikes mikós diákok szemével

Az elmúlt héten hat mikós diáktársunkkal, Kinda Eleonóra osztályfőnök és Perjessy Imola angoltanárnő kíséretében az Erasmus+ program részeként az írországi Dublinban jártunk.
2023-05-09: Jegyzet - László Zsuzsa:

Tavaszi fáradtság

Hiába iszom egyik kávét a másik után, az álmosság nem akar szűnni, éberebb nem, csak idegesebb leszek. Nesze neked tavaszi fáradtság! Vagy inkább bambaság.