SzemélyesÉrezz, tapasztalj!

2023. május 11., csütörtök, Család

„Ne sírj!”, „Ne szomorkodj!”, „Ne félj!”, „Ne bánkódj!” – hallani sokszor a jó tanácsot. Megannyi jó szándékú, vigasztaló javaslat, és fel sem tűnik, hogy mennyire nem helyénvalók. Mert ezek a tanácsok azt mondják, hogy ne foglalkozzunk a negatív és rossz érzéseinkkel, ne érezzük át ezeket, lépjünk gyorsan tovább.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Természetesen, a negatív érzések kellemetlenül hatnak, és arra is figyelnünk kell, hogy ne ragadjunk beléjük, hiszen akkor a mélybe húznak. Viszont megvan a létjogosultságuk, ha megjelennek, adjunk nekik teret, foglalkozzunk velük. Szükséges szembenézni, megérteni negatív érzéseinket, megvizsgálni, hogy melyik esemény, történés váltotta ki ezeket. Nem azért, hogy hibást nevezzünk meg vagy másra toljuk át a saját felelősségünket. Magunkban keressük meg a választ, hogy miért jelentkezik a negatív érzés – a szorongás, a félelem, a harag, a düh, irigység stb. Mert, ha foglalkozunk vele, tudatosítjuk, így megértjük azt, miért van jelen, leszűrhetjük azt, amire tanít. Mikor önmagunkban megtaláltuk a rossz érzés okát, dolgozhatunk vele, kijavíthatjuk, fejlődhetünk, hogy hasonló alkalommal már másként tudjunk reagálni, oly módon, ami nem okoz belső feszültséget vagy konfliktust, így egyensúlyban maradva kerülünk ki az adott helyzetből.

Csak akkor kell elengedni, átalakítani a negatív érzést, amikor megvan a „tanulság”. Ha nem játszódott le bennünk a teljes folyamat, ha a rossz érzéstől mielőbb szabadulnánk, akkor feldolgozatlanul lelkünk mélyére taszítjuk, ahonnan előbb-utóbb valamilyen tünet vagy betegség formájában – vagyis kerülő úton – előjön, és rákényszerít, hogy foglalkozzunk vele.

Mire taníthatnak negatív érzéseink? – Ha megbántva, mellőzve érzed magad, összetűzésbe kerültél valakivel vagy valamely versenyhelyzetben alulmaradtál: nézz őszintén és bátran szembe magaddal, és megtalálod a választ. Lehet, hogy a határaidat nem védted meg eléggé valakivel szemben, lehet, nem álltál ki magadért, vagy túl nagy elvárást támasztottál valakivel vagy magaddal szemben, talán a konfliktuskezelési képességedet kell fejlesztened stb.

Véletlenül semmi nem történik. Minden azért van, hogy tanuljunk, épüljünk belőle/általa. Merjünk érezni, merjünk tapasztalni, és mikor negatív érzéseinket sem taszítjuk el, hanem átformáljuk a szeretet segítségével, akkor az élet változásainak nemcsak szükségességét, hanem gazdagságát is megtapasztaljuk. Érzelmeink lehetnek tanítóink, ha figyelünk rájuk, vagy lehetnek démonjaink, amikkel harcolni kell – a döntés a miénk.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-05-11: Család - :

Mérgezett zöldség

Buzău és Ilfov megyében végzett házkutatások során derült ki, hogy egy férfi több száz tartályban importált Törökországból származó vegyi anyagokat, amelyek veszélyesanyag-koncentrációja magasabb az Európai Unióban megengedettnél.
2023-05-11: Történelmünk - Szekeres Attila:

Brit királyok erdélyi, háromszéki ősei

Május 6-án koronázták meg III. Károlyt, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, valamint további tizennégy nemzetközösségi állam uralkodóját, aki egyben az anglikán egyház feje is. Az alkalomból több sajtótermék említette a király erdélyi felmenőit, ősanyját, Rhédey Klaudia grófnőt, néhol meseszerű történetekkel fűszerezve az ismertetőt (a román sajtóban a király felmenői közt Vlad Țepeș havasalföldi fejedelmet is emlegették). Mai Történelmünk rovatunkban vázlatosan ismertetjük III. Károly király felmenőit, és hosszabban időzünk kisrédei gróf Rhédey Klaudia Zsuzsannánál, ugyanis ő az utolsó magyar a sorban, akinek már négy brit koronás fő leszármazottja van.