Magasabb bérekért tüntettek

2023. május 11., csütörtök, Belföld

Az oktatási rendszer 350 ezer alkalmazottja számára követelt magasabb béreket és jobb munkakörülményeket a három országos szakszervezeti szövetség több ezer képviselője tegnap Bukarestben.

  • Fotó: Inquam Photos / George Călin
    Fotó: Inquam Photos / George Călin

Az ország minden tájáról összesereglett érdekképviseleti tagok a kormány székháza előtti Victoriei téren gyülekeztek, majd a korábban bejelentett felvonulás tervezett útvonalán elindultak a parlament felé, de félúton, az Egyetemi Könyvtárnál megálltak, mivel a parlamentnél a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai tüntettek, és a szakszervezetek nem akartak a csendőrökkel dulakodó AUR-os rendbontókkal közösséget vállalni.

A tanügyi szakszervezetek az elnapolt béremelések folyósítását, a bérpótlékok kifizetését, az ingázási költségek elszámolását, a letelepedési támogatás, illetve a munkaszerződésben megszabott pihenőszabadság biztosítását, a mégis ledolgozott napokért járó túlórapénz kifizetését követelték. A tüntetők ugyanakkor azt is elvárják, hogy a kidolgozás alatt álló új közalkalmazotti bértörvény az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, valamint azt meghaladó bérkategóriákat állapítson meg a tanárok számára.

A tanügyi szakszervezetek az iskolai kisegítő személyzet méltatlan helyzetét is hangsúlyozták, rámutatva, hogy a vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek negyvenszázalékos drágulása közepette a havi 2000–2400 lejes bérekből már nem lehet megélni.

A szakszervezeti vezetők bejelentették: ha követeléseiket a kormány nem teljesíti, május 22-étől kezdődően általános munkabeszüntetést hirdetnek az oktatási rendszerben.

A képviselőház tegnap fogadta el az új oktatási kerettörvényt. A jogszabály végső formájáról a szenátus dönt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-05-11: Történelmünk - Szekeres Attila:

Brit királyok erdélyi, háromszéki ősei

Május 6-án koronázták meg III. Károlyt, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, valamint további tizennégy nemzetközösségi állam uralkodóját, aki egyben az anglikán egyház feje is. Az alkalomból több sajtótermék említette a király erdélyi felmenőit, ősanyját, Rhédey Klaudia grófnőt, néhol meseszerű történetekkel fűszerezve az ismertetőt (a román sajtóban a király felmenői közt Vlad Țepeș havasalföldi fejedelmet is emlegették). Mai Történelmünk rovatunkban vázlatosan ismertetjük III. Károly király felmenőit, és hosszabban időzünk kisrédei gróf Rhédey Klaudia Zsuzsannánál, ugyanis ő az utolsó magyar a sorban, akinek már négy brit koronás fő leszármazottja van.
2023-05-11: Belföld - :

RMDSZ: kisebbségi szempontból előrelépés az új tanügyi törvény

Az RMDSZ három fontos célkitűzést tart és tartott szem előtt az oktatási törvények vitája alatt: az anyanyelvi oktatás jelenlegi szabályozásai ne szűküljenek, a rendszerszintű átalakítások a közösségi jogokat ne érintsék, valamint egy rugalmasabb, minőségi oktatási rendszer jöhessen létre, amely támogatja a munkaerőpiacon való gyors elhelyezkedést és a szülőföldön való maradást – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a képviselőház tegnap első házként szavazta meg a közoktatásra és felsőoktatásra vonatkozó új tanügyi törvénytervezeteket.