KilátóAutópálya-építés

2007. július 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Ha elkészül a magyarországi szakasz, az egyre keresettebb adriai fürdőhelyek irányába autópályán utazhatunk. Legalábbis Magyarországról, és ha minden a tervek szerint alakul, jövő idénytől.

A kőröshegyi völgyhíd — erre várhatóan augusztus 8-án kerül sor — s a Nagykanizsa és Eszteregnye közötti, horvát határ felé vezető, 12 kilométeres szakasz nyár végi átadása, vagyis augusztus 24-e után a Nagykanizsa és Balatonkeresztúr közötti, 33 kilométeres szakaszt kell még megépíteni. Erre azonban még jövő nyárig várni kell.

Az autópályák nem csupán lassan, de jelentős finanszírozási bonyodalmak árán készültek tavaly Magyarországon — derül ki az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentéséből. Idén sincs ez másként, az új völgyhíd átadása is csúszik, az eredeti tervek szerint ugyanis már 2006 vége óta használatban kellene lennie a 74 milliárd forintból elkészülő Zamárdi és Balatonszárszó közti, 14 kilométeres szakasznak. A három év alatt elkészülő pálya legtöbbet emlegetett és támadott része a kőröshegyi völgyhíd, amely az autópálya majdnem két kilométeres szakasza, és 41,5 milliárd forintba került. Szakemberek szerint az eredeti terv volt a legolcsóbb, de az akkori kőröshegyi polgármester ezt megtámadta, mondván, hogy elzárják a Balatontól a kőröshegyieket. Ugyanakkor Balatonföldvár is kifogást emelt a várható légszennyezés miatt. Végül győztek a helyiek, és az autópálya átkerült Kőröshegy másik oldalára. A Somogyi-hegyek teteje és a völgy legmélyebb pontja közt azonban 120 méter a szintkülönbség egy kilométeren belül.

A viaduktos megoldás a hídépítő szakembereknek igazi kihívást jelentett, ugyanakkor azért került ilyen sokba, mert extrém körülmények között, úgynevezett szabadon betonozásos technológiával szinte a levegőben készült. A kilátásban azonban csak autóbuszból lehet majd gyönyörködni, az autópálya ugyanis biztonsági okokból úgy épült meg, hogy akinek tériszonya van, az se vegye észre, hogy némely helyen 90 méter magasban autózik, és egy nagybiztonsági szalagkorlát zárja el a kilátást. Egyedülálló, hogy a völgyhíd szerkezete egyben van, vagyis az út két térfelét nem külön-külön híd tartja.

Jövőre újabb autópálya-projekt indul Magyarországon. Novemberben derül ki, hogy melyik cég építi majd az M6-os autópályát. Megépülhetnek így a Szekszárd—Bóly (49 kilométer) és az M60-as gyorsforgalmi út Bóly—Pécs (30,2 kilométer) közötti szakaszai. Az új autópálya PPP-konstrukcióban és a szakemberek szerint kedvező finanszírozással épülhet meg 2010-re.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1080
szavazógép
2007-07-25: Pénz, piac, vállalkozás - Sylvester Lajos:

Banánhéj helyett az olajon siklunk el? (Van-e Kárpát-medencei energiaválság?

Tusványoson az egyik legizgalmasabb, telt sátoros vitatéma egy menet közben cáfolva megerősített téma, a címében is kérdőjeles Energiaválság a Kárpát-medencében? volt. Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója törölte a kérdőjelt, s azt, hogy nincs jelenleg energiaválság a kelet-európai országokban, azzal a látva, szagolva érzékeltethető példával illusztrálta, hogy elegendő üzemanyag található a benzinkutaknál, az egykori romániai helyzetre utalva mondta, hogy nem kell páros és páratlan rendszámú kocsikra tagolni a tankolást, nincs áramszünet...
2007-07-25: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Negyvenmilliós program

A 2002—2009-es időszakra szóló országos program keretében a kormány idén közel negyvenmillió lejt szán a kis- és közepes vállalkozások (KKV) alapítására és fejlesztésére.