Nyomozás indult az elsüllyedt búvárhajó ügyében

2023. június 27., kedd, Magazin

Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozó testületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára – hangzott el a parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A turisztikai célokra használt Titan búvárhajó június 18-án indult útnak öt emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb, mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz – csakhogy pár nap után a hajó eltűnéséről érkeztek hírek. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy tízezer négyzetmérföldes területén. A búvárhajó roncsait június 22-én találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem négyezer méteres mélységben és mintegy ötszáz méterre a Titanic roncsaitól.

Az Egyesült Államok védelmi tisztségviselői a roncsok megtalálása után közölték, hogy a haditengerészet szigorúan titkos tenger­akusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt. A Pentagon illetékese annyit közölt: nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy megszakadt a kapcsolat a Titan és a felszíni kísérőhajó között.

A nyomozást vezető Jason Neubauer közölte, elsődleges cél a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése a biztonság növelésére vonatkozó javaslatok formájában, ugyanakkor a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére. A vizsgálat jelenleg a bizonyítékok összegyűjtésének szakaszában tart, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak összegyűjtése, együttműködve a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaival – közölte a nyomozás vezetője.

Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját, a Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hét tudósításai szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben. A Titan merülőhajó tragédiája után ideje lenne megfontolni, hogy ne szervezzenek több túrát a Titanic roncsaihoz – mondotta Charles Haas, a Nemzetközi Titanic Társaság (Titanic International Society) társalapítója és elnöke, aki elmondta: a Titan balesete mélységesen szomorú, tragikus, de elkerülhető lett volna.

A Titan merülőhajó 2021-ben és 2022-ben sikerrel eljutott a Titanic roncsaihoz, az idei lett volna oda a harmadik expedíciója. Haas szerint feltétlenül szükséges lenne, hogy az amerikai parti őrség, a nemzeti közlekedési hatóság biztonsági testülete, illetve a kanadai társhatóságok vizsgálatot folytassanak a baleset ügyében. Alaposan ellenőrizni kellene a merülőhajó szerkezetét, kommunikációs és biztonsági rendszereit, a kidolgozott vészhelyzeti stratégiát, illetve azt is, hogy a merülés idején milyen távolságra voltak készenlétben mélytengeri mentőalakulatok – fejtette ki. Haas azt is szorgalmazta, hogy nemzetközi szabályozással kellene kötelezővé tenni a mélytengeri merülőhajók szigorú ellenőrzését. „Ahogyan a Titanic tragédiájának is meglett a tanulsága, a Titan elvesztéséből is le kellene vonni a következtetéseket” – mondta.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a vállalkozáshoz, de hogy édesapja kedvére tegyen, beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-06-27: Sport - :

Belgium először aranyérmes (Női kosárlabda, Európa-bajnokság)

Belgium nyerte meg a női kosárlabda Európa-bajnokságot, a vasárnapi döntőben az utolsó három percben vezetve diadalmaskodott Spanyolország felett Ljubljanában. A magyar női kosárlabda-válogatott nagy csatában kikapott a francia csapattól a bronzmérkőzésen, így negyedikként zárta a tornát.
2023-06-27: Gazdakör - Incze Péter:

Még tizenkét háromszéki fiatal gazdálkodó kap támogatást

Megmaradt pályázati pénzek visszaosztása következtében még tizenkét háromszéki fiatal gazdálkodó vidéken történő megtelepedését támogatja a vidékfejlesztési  ügynökség.