VidékfejlesztésMég várniuk kell a fiatal gazdáknak

2023. július 4., kedd, Gazdakör

Nyilvánvaló, hogy a vidékfejlesztési pályázatokat nem indítják el a februárban meghirdetett ütemtervnek megfelelően, amely szerint júniusban meghirdették volna az első pályázatokat, köztük a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének a támogatását. Már az előkészítésnél késésben voltak, de a minisztercsere további csúszásokat von maga után.

  • Talán az őszön pályázhatnak is. Fotó: Pixabay
    Talán az őszön pályázhatnak is. Fotó: Pixabay

A múlt hét közepén a mezőgazdasági minisztérium és az AFIR honlapjáról visszavonták a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedése támogatásának (DR 30) közvitára bocsátott ideiglenes pályázati eligazító füzetét, melyre a javaslatokat eredetileg július 7-ig kellett volna elküldeni a minisztériumhoz és a vidékfejlesztési ügynökséghez.

A megyei vidékfejlesztési hivatalnál érdeklődtünk a történtekről, hiszen számos háromszéki fiatal készül megszerezni a 70 000 eurós támogatást. A hivatalhoz semmi értesítés, felvilágosítás sem érkezett, csak annyit tudtak, amit Sorin Moise államtitkár egy mezőgazdasági adásban nyilatkozott.

Az államtitkár szerint számos elégedetlen gazdaegyesület és pályázatíró cég reklamált a két intézménynél a pályázati eligazító füzettel kapcsolatban, így az új agrárminiszter, Florin Barbu úgy döntött, hogy azt visszavonják. A javaslatokat megtárgyalják, végigbeszélik a munkacsoportban, és egy új ideiglenes pályázati eligazítót készítenek. Az államtitkár szerint ez két-három hét alatt lesz kész, amikor újra 30 napos közvitára bocsátják a mezőgazdasági minisztérium és az AFIR
honlapján.

Ezek szerint a fiatal gazdák támogatásánál a pályáztatást csak valamikor augusztus végén indíthatják el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-07-04: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-07-04: Gazdakör - Incze Péter:

Hét évre növelnék a legrövidebb időtartamot (Földbérlési szerződések)

Az új árendatörvényt a képviselőház június 13-án szavazta meg döntő házként. A törvény szerint a földbérlési szerződések időtartama minimálisan hét év lenne.