Hírsaláta

2009. január 15., csütörtök, Belföld

PUTYIN TELEFONON HÍVTA BĂSESCUT. Kedd este a hírtelevíziók szenzációja volt az az elnöki palotából érkezett tájékoztatás, miszerint Traian Băsescu államfőt telefonon hívta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, aki elmondta, hogy Ukrajna a felelős a gáztranzit akadályozásáért. Ezzel Băsescu is egyetértett. Állítólag Putyin ajánlatot tett arra vonatkozóan, hogy Románián keresztül szállítsanak gázt Európának és Ukrajnának.

NYAKIG ADÓSSÁGBAN. Múlt év végén a román állampolgárok tartozása, ha csak a devizahiteleket vesszük figyelembe, egymilliárd lej volt, és a lej euróhoz viszonyított értékvesztése miatt sokan alig tudják részleteiket fizetni. Az adósok rangsorát a bukarestiek vezetik mind a deviza-, mind a lejben felvett hitelek esetében — derül ki a Román Nemzeti Bank adataiból. A devizahitelek esetében az elmaradások meghaladják a 350 millió lejt, míg a lejes hitelek esetében elérik a félmilliárdot. A főváros lakosai több mint 45 milliárd lej értékű valutát vettek fel a bankoktól, azaz kétszer annyit, mint amennyit lejben. A hivatalos adatok szerint Teleorman lakosai vették fel a legkevesebb devizaalapú hitelt, mindössze 286 millió lejt. Tavaly év végén majdnem 900 000 lej volt az elmaradásuk. Egy 150 eurós részletre most 35 lejjel többet kell fizetni, mint tavaly év végén, lévén hogy az euró elérte a 4,2 lejt. (figyelo.ro)

MÁSODIK ADAG. A héten folytatódik az egészségügyi minisztérium által novemberben elindított, méhnyakrák elleni oltási kampány. Az akkor beoltott kislányok most kapják meg a második oltásadagot. Azok a szülők, akik elutasították, hogy gyermeküket beoltsák, még kérhetik annak beadását, ha meggondolták magukat. (Paprika Rádió)

IDEIGLENES POLGÁRMESTER A KINCSES VÁROSBAN. A kolozsvári tanács keddi ülésén a D-LP-s Sorin Apostu alpolgármestert választotta meg a város ideiglenes elöljárójának. Apostut a 27 helyi tanácstag közül 23 szavazta meg. Két szavazatot semmisnek nyilvánítottak, kettőt pedig az RMDSZ-es László Attila, a város másik alpolgármestere kapott. Rögtön az eredmény kihirdetése után Sorin Apostu letette az esküt. Emil Boc kormányfő január 4-én jelentette be, hogy lemond Kolozsvár polgármesteri tisztségéből. A választások időpontját február 15-re tűzték ki, a jelöltek január 26-ig jelentkezhetnek. A választási kampány február elsején kezdődik, és két hetet tart. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2009-01-15: Közélet - x:

Alkotmányos az ingatlantörvény

Alkotmányosak az államosított lakások törvényének előírásai — döntött az alkotmánybíróság, amely így elutasította Traian Băsescu államfő megkeresését. Băsescu kifogása szerint a törvénymódosítást az alkotmányos előírások figyelembevétele nélkül fogadták el, a törvény nem felel meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének, ugyanakkor a hatalmi ágak szétválasztását is figyelmen kívül hagyja.
2009-01-15: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Új egészségügyi stratégia
A 600 lejnél alacsonyabb nyugdíjban részesülők havonta 100 lejre vehetnek gyógyszereket kilencvenszázalékos árkedvezménnyel — jelentette be tegnap Ion Bazac egészségügyi miniszter. A tárcavezető tegnapi sajtótájékoztatóján bemutatta a következő időszakra tervezett intézkedéseket. Kifejtette, az egészségügyi tárca új gyógyszerpolitikát dolgoz ki, egyik tervük, hogy az orvosságok árát lejben megállapított, egységes évi árfolyam alapján igazítsák ki.