Nem elhanyagolható előnyei miatt szavazz a szálerősítésű betonra! /X/

2023. július 18., kedd, Gazdaság

A beton könnyen előállítható, nagy szilárdságú, tartós építőanyag, amelyet évszázadok óta használ az emberiség, és amelynek erősítésére a klasszikus betonacél háló mellett ma már különféle mikro- és makroszálak állnak rendelkezésre. 

Az ipari felhasználás mellett már a házilagos kivitelezésben is alkalmazható a polipropilénből készült makroszál, és előnyei miatt ideje, hogy az építők, építtetők is megismerjék a benne rejlő lehetőségeket. Amennyiben érdekel, hogy hogyan válthatod ki a betonacélt, és milyen szerkezetekben, tarts velünk, bemutatjuk a Beton Booster ArmoTec makroszálak alkalmazásának valamennyi előnyét!

Egy kiváló építőanyag, a beton

A beton “feltalálása” nem új keletű dolog, már az ókorban is létezett, és előszeretettel alkalmazták a nagyívű építkezéseken. A korábbi építőanyagokhoz képest számos tulajdonságában pluszt jelentett, de leginkább nagy szilárdsága és tartóssága miatt alkalmazták és alkalmazzák ma is. Mérföldkövet jelentett a vízzáró beton, majd a húzó- és hajlítószilárdságot jelentősen növelő vasbeton megalkotása. 

A szintetikusszál-erősítésű betonok viszonylag újnak számítanak, használatukkal a betonszerkezetek teherbírása növelhető, és a korrózió elkerülésére is nagyszerűek lehetnek. A mikroszálak statikai szerepe elhanyagolható, azonban a makroszálakkal brutálisan erős beton készíthető.

Betonacél helyett makroszál?

Érdemes már az elején leszögezni, hogy a szálerősítésű beton nem alkalmas minden esetben a betonacél háló kiváltására, de számos felhasználás esetén kiváló alternatíva lehet. Azoknál a szerkezeteknél jelent jó lehetőséget, amelyek esetében a térháló feladata a teherelosztás, illetve a repedésmegelőzés, így lemezalapok, tér-, aljzat- és szerelőbetonok, gépkocsibeállók, talajon fekvő lépcsők, aknák építésekor. 

Statikai tartószerkezetek esetében a betonacél kiváltására alapvetően nem használható, bár statikus szakember bevonásával bizonyos esetekben alkalmazható. 

Miért jó megoldás a szálerősítésű beton?

A betonvas alkalmazása elterjedt, ám azzal mindenki tisztában van, hogy a betonvasak vagy a térháló előállítása, beszerzése, szállítása költséges, élőmunkaigénye nagy, a helyszínen nagy területet és komoly szerelési munkát igényel. A betonacélháló elhelyezése rengeteg hibalehetőséget hordoz magában, ami a szerkezet tartósságát, teherbírását negatívan befolyásolhatja a korrózió révén. 

Ezzel szemben az ArmoTec statikai szálak alkalmazása egyszerű nemcsak a terjedelme, hanem a súlya miatt is, továbbá szerelést, szakmunkát nem igényel. A makroszál erősítésű betonokat nem fenyegeti a korrózió veszélye, só-, lúg- és vegyszerállóak. Makroszálakkal felgyorsítható és olcsóbbá tehető a kivitelezés. Környezetvédelmi szempontból is kedvező alternatíva, ugyanis az ökológiai lábnyoma 70%-kal kisebb, mint az acélhálóké.

Amennyiben meggyőztek az előnyei, és betonozás előtt állsz, fontold meg a statikai makroszálak használatát, tedd könnyebbé a kivitelezést! (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-07-18: Máról holnapra - Farkas Réka:

Az állam csődje és áldozatai

A román állam ismét csődöt mondott. Hullanak a fejek, ám néhány felelős miniszter menesztése pillanatnyi elégtétellel szolgálhat ugyan, de megoldást nem hoz, és nem is szavatolja, hogy hasonló szörnyűségek nem ismétlődhetnek meg. Néhány évvel ezelőtt a Colectiv-tűzeset, most az öregotthonokban elkövetett borzalmak mutatták meg, hogy sem a háttérszabályozás, sem a felügyelet, ellenőrzés nem működik, a kapcsolatok, a politikai összefonódások, a kenőpénzek könnyedén elfedik a bajokat, majd néhány bűnbak bukása után minden mehet tovább. Mert nem egyedi esetekről, hanem rendszerszintű torzulásokról van szó.
2023-07-18: Közélet - :

Akcióban a rendőrök

Egyre több ellenőrzést végez a Kovászna megyei rendőrség. Naponta 120 rendőr és csendőr tart közúti ellenőrzést, illetve vizsgál át szórakozóhelyeket.