Évadzáró mérleg az Osonónál

2023. július 28., péntek, Közélet

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 263 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre a 2022–2023-as évadban, hét országban több mint 8000 résztvevő számára. A társulat 83 előadást, illetve azokat követően 81 interaktív közönségtalálkozót tartott, 92 műhelyfoglalkozást, 7 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek.

  • Fotó: Osonó
    Fotó: Osonó

A tavaly bemutatott Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegei­ből készült produkció 7 országban került bemutatásra tantermi előadásként vagy rendhagyó irodalomóraként ugyanúgy, mint stúdiószínházi körülmények között. A Mucha Oszkár előadásában és Fazakas Misi rendezésében létrejött személyes hangvételű produkció a jövő évadban több hazai és európai turnéra indul, illetve pályázatoknak köszönhetően számos erdélyi és magyarországi iskolában is bemutatják. A századik ünnepi előadást Budapesten az évad első felében láthatja a közönség.

A Fazakas Misi által rendezett és tizenkét éve műsoron tartott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van 610 bemutatáson. A produkciót ebben az évadban főként magyarországi települések közönsége láthatta, így a következő évad első felében egy erdélyi turnéra viszi a társulat. A sok meghívásnak és az előadás iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően a fiatalok történeteit feldolgozó előadást a jövő évadban is műsoron tartja az Osonó Színházműhely.

Ebben az évadban is folytatódott a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár tíz éve megszervezik a csoportvezetők és pedagógusok színházinevelés-képzését, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy többállomásos műhelyfoglalkozás-sorozatra épül. A projekt új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódik.

Szintén folytatódott a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai táborban vettek részt annak köszönhetően, hogy a Színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az elmúlt évadban ugyanakkor több Erasmus+ programot hozott létre és bonyolított le az Osonó. A sikeres projekteknek köszönhetően az ifjúságsegítő képzések sora a következő évadban is folytatódni fog. Az önfenntartó, független társulat munkája idén nyáron sem szünetel, szokásaikhoz hűen több képzést és tábort is tartanak. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-07-28: Máról holnapra - Nagy D. István:

Hegy alatt abrakolva

Ha nem a mi bőrünkre menne, akár szórakoztatónak is találhatnánk azt a kapkodást, ami a kormánykoalíció szintjén már jó ideje a költségvetési hiány szinten tartása körül zajlik. A kiszivárgó vagy hivatalosan a nyilvánosság elé tárt értesülések alapján viszont egyre kevesebb okunk van nevetni, hiszen a több hete a kormány asztalán heverő fiskális csomag elég sanyarú kilátásokat vetít elő.
2023-07-28: Jegyzet - Szekeres Attila:

Be kell hordanunk mindent… (Borcsa János 70 éves)

Hetvenéves lesz holnap Borcsa János kézdiszentléleki születésű kézdivásárhelyi irodalomkritikus, tanár, az irodalomtudományok doktora, könyvkiadó. Isten éltesse!