Egykori olvasmányaimRobinson szigete

2023. augusztus 18., péntek, Nyílttér

Az írók számos valós és valótlan történetben mutatják be a társadalomban élő ember magára maradását, s hogy találékonyságát és ismereteit felhasználva mégis képes túlélni a reménytelennek tűnő helyzetet. Daniel Defoe (valójában Daniel Foe, 1660, London – 1731, London), a sokoldalú szerző (politikus, kereskedő, filozófus, író) 1719-ben megjelent regénye, Robinson Crusoe története arról a hősünkről szól, aki hajótörés következtében jut egy lakatlan szigetre.

Defoe kereskedőként európai és messzibb tájak utazója, akár ő maga is lehetett volna hajótörött egy lakatlan szigeten, ezért gyermekkori olvasmányaim és nemzedékem olvasó, kalandvágyó képzeletünket érintő látomása úgy vezet a népszerű regény útján végig, hogy befejeztéig le sem tesszük a könyvet. A már 18 éve „raboskodó” Robinson szigetét emberevők szállják meg, magukkal hozva foglyukat. A partra szálló vadembereket a találékony Robinson legyőzi, foglyukat megmenti a rá váró sorstól. Pénteknek nevezi el, és együtt élik meg a rájuk váró újabb tíz évet, amikor egy angol vitorlás köt ki a szigeten és hazatérhetnek.

Defoe népes családjával (hét gyermeke van) hol sikeres, hol csődbe jutott kereskedő, hol az uralkodó hatalomnak megfelelő újságíró és gondolatainak kiadója, de nem mindig van a hatalom mellett, s rövid időre börtönbe is kerül. A gazdaságról, a kereskedelemről, szociális helyzetről ír (Esszé tervezetekről, 1698), kora legismertebb újságírója.

Regénye annyira újszerű és szórakoztató volt, hogy kirobbanó sikerrel jutott el olvasóihoz. Tizenéves koromban, amikor én is elolvastam, elgondolkoztam arról, hogy valóban milyen is lenne életben maradni egy olyan szigeten, ahol csak a növények és a meglévő vadvilág ad lehetőséget a túlélésre. Kirándulásaink során cserkésztáborban (ötévesen lettem „farkaskölyök”, cserkészparancsnok édesapám nagy örömére) számos túlélési technikát gyakoroltunk valamennyiünk nagy lelkesedése közepette. Ebben jelentős szerepe volt Robinson történetének is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-18: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-08-18: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A legfőbb korparancs (Békési levelek)

A változó világban a legfőbb korparancsunk megmaradni magyarként és keresztényként – mondta Kövér László minap.