BarótAz idősek szolgálatában

2023. augusztus 24., csütörtök, Közélet

Nappali idősgondozó központot építene pályázat segítségével Barót önkormányzata. A legutóbbi ülésen a helyi tanács támogatta az előterjesztést, és vállalták az önrész kifizetését. A legkevesebb ötven időst kiszolgáló központ szakmai irányítását a Diakónia Keresztyén Alapítvány fogja ellátni.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Benedek-Huszár János polgármester a tervezet előterjesztésekor elmondta: a beruházás az országos helyreállítási terv keretében valósulna meg, az összköltség 6,24 millió lejt tesz ki, abból a város önrésze 132 ezer lej lenne. A bő hatszáz négyzetméteres alapterületű épület a kórház mögött, a bölcsőde számára megvásárolt terület első felén épülne meg, az önkormányzat partnere pedig a Diakónia lesz. A központban legalább ötven személy számára fognak változatos szolgáltatást nyújtani – többek közt pszichológiai, fizikoterápiás szakrendelés és gyógytorna is lesz –, de azokat is várják, akik társaságra, közös szabadidős tevékenységre vágynak. Az épületben helyt kap még az otthongondozásban részesülők ellátását biztosító mozgócsoport székhelye is. Ilyen már létezik, de azáltal, hogy átköltöztetik, egy önkormányzati tulajdonban levő épület szabadul fel – mondotta a városvezető.

A polgármester beszámolt arról is, hogy az előterjesztés előtt egyeztetett a két frakcióvezetővel, a pártelnökökkel és a városháza szociális téren dolgozó munkatársaival is, s mindannyian azon a véleményen voltak, érdemes a pályázaton részt venni, mert egyre több a rászoruló idős.

Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó ágazatának vezetője úgy nyilatkozott, amikor a polgármesteri hivatal olyan partnert keresett, amelyiknek megvan a keretengedélye szociális szolgálat végzésére, szívesen mondtak igent a felkérésre.

A pályázat nem tette lehetővé, hogy már meglevő épületet modernizáljanak vagy alakítsanak át, de talán jó is, hogy így szól a kiírás – mondotta Tóth Anna –, mert így tényleg a célnak leginkább megfelelőképpen lesz megépítve. Lesz benne nagy- és kisterem, pszichológiai iroda, egészségügyi ellátóhely, kinetoterápiás terem és helyet kap a terepre járó otthongondozói csapat is. Jut pénz a berendezésre és a fejlesztési eszközök beszerzésére és egy, a nehezen mozgók központba való szállítását lehetővé tevő mikrobusz megvásárlására is. Ha az építkezést és berendezését követően marad némi pénz, abból legtöbb három hónapig a központ működtetésére is lehet költeni.

„A pályázat szerint a központnak legalább ötven embert kell kiszolgálnia. Természetesen nem egyszerre lesz ott ennyi ember: lesz, aki csak heti egyszer megy tornászni vagy fizikoterápiára, más háromszor fog belépni az ajtón, hogy tanácsadásban részesüljön vagy részt vegyen a kreatív, illetve fejlesztő tevékenységben, s lesznek, akik naponta bejönnek majd a társaságért és a program végéig ülnek, sőt, ott is étkeznek. A pályázat egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy a Barót és a hozzá tartozó öt falu lakóit szolgálja ki, de talán nem lesz akadálya, hogy idővel akár a környékbeli községekben élők is bejárhassanak majd” – nyilatkozta Tóth Anna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1320
szavazógép
2023-08-24: Sport - :

Címvédőként vesznek részt a felkészülési tornán (Jégkorong)

A szeptember 8-án rajtoló romániai felnőtt jégkorong-bajnokság kezdete előtt a Székelyföldi Jégkorong Akadémia legidősebb korosztályos csapata, a Sapientia U23 péntektől vasárnapig megrendezi a Felcsíki Műjégpályán a Székelyföld Kupa harmadik kiírását. A felkészülési tornán a házigazda mellett a címvédő Háromszéki Ágyúsok, a Bukaresti Steaua és a romániai junior válogatott (U20) szerepel.
2023-08-24: Közélet - Fekete Réka:

Várják a játékos kedvűeket (Nagycsaládosok tábora)

Kézműves-foglalkozásokkal, lányos és fiús programokkal, játékokkal, személyiségfejlesztő és önismereti csoportos tevékenységekkel telnek a napok ezen a héten a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett Benedek-mezei táborban. Szombaton a hagyományos táborzáró családi napra várnak kicsiket és nagyokat.