Kapacitásnövelés

2023. augusztus 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia két hónapon belül megduplázza a konstancai kikötő és a dunai hajózási útvonalak kapacitását, hogy segítse Ukrajna gabonakivitelét – nyilatkozta a Financial Timesnak adott első interjújában Marcel Ciolacu.

  • Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu
    Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy tervét a kormány az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásoktól függetlenül végre fogja hajtani. Hozzátette: Ukrajna 2023-ban mintegy 40 millió tonna gabonát készül exportálni, a konstancai kikötő és más útvonalak megnövelt kapacitása lehetővé teszi az ukrán gabonaexport megduplázását havi 4 millió tonnára. A lap emlékeztetett: Románia ígérete azután hangzott el, miután Oroszország felmondta a megállapodást, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül. Moszkva ugyanakkor megfenyegette az ukrán kikötőket elhagyó kereskedelmi hajókat, ami az exportnak a Dunára való átirányításához vezetett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-08-30: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

El kell törölni a kedvezmények rendszerét (Állami költségvetés)

Eugen Rădulescu, a Román Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért felelős korábbi igazgatója, aki idéntől a jegybankelnök tanácsadója, de korábban több kereskedelmi bank vezetője is volt, szókimondó elemzését közli a Mediafax hírügynökség. A szakember arra figyelmeztet, hogyha a kormány nem vezeti ki a gazdaságból a legkülönbözőbb kategóriáknak adott és mai napig érvényben lévő kedvezményeket, a költségvetési hiány néhány év múlva kezelhetetlen mértéket ölt, az ország gyakorlatilag adósságcsapdába kerül. Összefoglalónkban a Rădulescu által példaként felhozott kedvezmények, illetve azok eltörlésének következményeit vesszük számba.
2023-08-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Rejtőzködő cégek

Több mint négyszáz, Ukrajnában működő vállalat próbálja elrejteni üzleti kapcsolatait Oroszországgal – tették közzé a hivatalos ukrán cégadatokhoz nyilvános hozzáférést biztosító Opendatabot adatplatform honlapján.