Sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállóBátorítják az önálló életet kezdőket

2023. augusztus 30., szerda, Közélet

Új életet kezdett nemrég a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely két egykori látogatója, akik a szociális létesítményt működtető Máltai Szeretetszolgálat hathatós támogatásával léptek az önállósodás útjára. A szervezet munkatársai segítségével eddig már több mint harmincan költöztek ki a hajléktalanszállóról.

  • Közös erőfeszítés eredménye a rendezett környezet. Fotó: Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat
    Közös erőfeszítés eredménye a rendezett környezet. Fotó: Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat

Székely Róbert intézményvezető lapunk érdeklődésére elmondta, ezúttal egy férfi, illetve egy nő hagyta el a létesítményt, mindketten munkát találtak, kereskedelemben dolgoznak elárusítóként, árufeltöltőként. Lakást is találtak számukra, keresetükből ki tudják fizetni a bérleti díjat. Az új életkörülmények kialakításában számíthatnak a szeretetszolgálat munkatársainak támogatására, mint azt Székely Róbert korábban is jelezte, bátorítják mindazokat, akik saját útjukra lépnek. Követik sorsuk alakulását, próbálnak megtanítani olyan fontos dolgokat, mint például a kereset beosztása, illetve számos hasznos rutin kialakítását, mint amilyen a számlák befizetése. Emellett találkozókat szerveznek, beszélgetnek velük, mert fontosnak tartják, hogy érezzék, nem csak fizikailag vannak mellettük, de lelkiekben is – mutatott rá az intézményvezető. Az immár elárusítóként dolgozó hölgy korábban hét hónapon át volt a hajléktalanszálló rendszeres látogatója, az ugyancsak önálló élettel próbálkozó férfi pedig több éven át vette igénybe a szolgáltatásokat. Ő időszakos munkával, állatok gondozásával jutott korábban némi keresethez, most azonban stabil munkája van.

Nyári időszakban a Csíki negyedi hajléktalanszállón mintegy húszan húzódnak meg éjszakánként, és működik a tavaly szeptemberben indított kiegészítő szolgáltatás, a nappali foglalkoztató is, ahol szociális munkás és pszichológus vezetésével egyéni és csoportos beszélgetéseken vesznek részt. Míg tavaly belső munkálatokat, meszelést és kisebb javításokat végeztek önerőből, a hajléktalanszálló látogatói idén az épület körül tevékenykedtek, virág- és magaságyásokat alakítottak ki, padokat készítettek, rendezték a zöldövezetet, kaszáltak, gyomláltak, fákat vágtak ki – ismertette Székely Róbert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-08-30: Közélet - Bartos Lóránt:

Megújul az Apor Péter-iskola (Kézdivásárhely)

Újabb nagy értékű munkálat kezdődött meg Kézdivásárhelyen: teljes egészében felújítják az Apor Péter Szaklíceumot. Az áfa nélkül 3,5 millió eurót kitevő beruházásból bővítik is a tanintézményt. A hamarosan kezdődő tanévben az intézmény diákjait több középiskolában helyezik el.
2023-08-30: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A nagy beismerés

Konstancán elvesztettük a bűnözés elleni harcot – jelentette ki Cătălin Predoiu belügyminiszter a rendőrség teljes átszervezését ígérve. Az utólagos kivizsgálás során ugyanis mulasztások, eljárásbeli hiányosságok, tévedések és hibák egész sora derült ki, vagyis az, hogy elejétől végéig rosszul működött az állampolgárok életének, épségének és javainak védelmére, illetve a törvények betartatására hivatott intézmény.