Fény-Csűr és fotókiállítás Árkoson

2023. augusztus 31., csütörtök, Közélet

Az árkosi Víz-Csűr nevű installáció záróeseményeként kedd este Fény-Csűrré változtatták a Ferenczi Zoltán Sámuel udvarán álló gazdasági épületet, melynek egyik részében fényképkiállítás nyílt a finisszázs alkalmából, majd tábortűz, kínálmáció és éjszakába nyúló beszélgetés zárta a rendezvényt. És mintha a természet is hozzájárult volna a Víz-Csűr méltó lezárásához: hatalmas eső mosta el a tábortűz maradványait.

  • Képek és élő képek a Víz-Csűr falán. Fotó: Szántó Zsuzsa
    Képek és élő képek a Víz-Csűr falán. Fotó: Szántó Zsuzsa

Sokan részt vettek a kedd esti finisszázson, Rizmayer Péter képzőművész installációjának záróeseménye ugyanolyan jó hangulatúra sikerült, mint amilyen a megnyitó volt két hónappal korábban. Már hét óra előtt gyülekezni kezdtek a barátok, ismerősök, szakmabeliek az újabb kulturális események színhelyén, egyesek a Fény-Csűr kialakításával foglalatoskodtak, mások a fotókiállítás berendezésével vagy a tábortűz előkészítésével. Ismét valóra vált a BarnCulture projekt kezdeményezőinek azon elképzelése, miszerint közösségi tereket kellene kialakítani az eredeti funkciójukat vesztett gazdasági épületekben.

Este lévén, igen látványos volt az új installáció: a víz helyébe lámpák, égők, világítótestek kerültek a vedrekbe, a fény-patakba gyertyákat helyeztek el, az épületet erős reflektorokkal világították meg, melyek fénye beszűrődött a deszkafalak résein. A fények részeként lobbant fel a tábortűz is, és ha már a természettel való egyensúly is fontos része volt a kezdeményezésnek, az ég is közreműködött a fényjátékban hatalmas villámokkal, melyek egyike a helyszínhez egészen közel csapódott be, mindenkit megrémítve egy pillanatig.

A kiállításmegnyitón Huszár Szilamér fotográfus köszöntötte a jelenlévőket a három szervező intézmény – Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének Fotószakosztálya, Magyarországi National Geografic – nevében, aki először eljátszott egy rövid performance-t, majd elmondta, hogy a kiállított felvételek mindegyikének központi eleme a víz, és az is közös bennük, hogy mindegyik fotó Erdélyben készült. A Művészeti és Népiskola felvételei a legutóbbi vargyasi fotótáborban készültek, ezek mellett pedig neves háromszéki fotósok munkái is láthatóak Ferenczi Zoltán Sámuel csűrjében. Amint Huszár Szilamér fogalmazott, ez a kiállítás maga a csoda, hisz élő képek is láthatóak a kiállított felvételek között, a csűr falán ugyanis a kiállított képekkel azonos méretű ablakok vannak, melyeken át a környező táj is részévé vált a tárlatnak. „A megörökített pillanatképeken cseppfolyós és szilárd halmazállapotban látható a víz, az élő képeken pedig pára formájában. Ennél szervesebb kapcsolat nem is létezik a természet és a művészet között” – mondta a szakember.

Rizmayer Péter, a Víz-Csűr megálmodója végezetül lapunknak elmondta: a rendezvény zárása tökéletesre sikeredett, mert minden mindennel összefüggött, bent a vizet fényre cserélték, kint pedig lement a fény, és az eső vette át a főszerepet. Így még inkább kiteljesedett mindaz, amiről a teljes projekt szól, jelentette ki, majd Hermész Triszmegisztoszt idézve a lent és a fent kapcsolatáról beszélt, mely a világ teljességét foglalja magában. „Ebben az egész kezdeményezésben az a legszebb, ahogyan az élet görgeti tovább” – tette hozzá a fotókiállításra utalva, melynek képeit rendhagyó módon, telefonokkal megvilágítva nézegette tovább a késő estében a megnyitó közönsége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-08-31: Világfigyelő - :

Újabb segítség Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának – jelentette be az amerikai külügyminisztérium.
2023-08-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Közel félszáz rendezvényre lehet szavazni (Com’ON Sepsi)

Az idén 47 kezdeményezéssel neveztek be a Com’ON Sepsi rendezvénysorozatra a sepsiszentgyörgyi fiatalok, és közönségszavazáson dől el, hogy ezek közül melyiket támogatja legtöbb 3000 lejjel a helyi önkormányzat.