Reagált a hivatal a műemlékvédők közleményére

2023. szeptember 5., kedd, Nyílttér

Augusztus 31-i lapszámunkban a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője, Csáki Árpád megbízott igazgató kifogásolja, hogy a Megújul az Apor Péter-iskola című, augusztus 30-i írásunkban valótlanságokat közöltünk, egyoldalúan tájékoztattunk. Az intézmény vezetője a közleményben felkérte a kézdivásárhelyi városházát, hogy az Apor Péter-iskola „felújításával kapcsolatosan pontos és valós adatokkal szolgáljanak”. Ennek Bokor Tibor polgármester és Bartha János pályázatíró szóban, Antal Emőke városmenedzser, valamint Luka Otília tervező – Bartha János kérésére – írásban tett eleget, megerősítve az augusztus 30-i lapszámunkban megjelent információkat.

  • A műemlékvédelem ez év május 11-én keltezett, 962-es iktatószámot viselő válaszlevelében sem láttamozta pozitívan a terveket
    A műemlékvédelem ez év május 11-én keltezett, 962-es iktatószámot viselő válaszlevelében sem láttamozta pozitívan a terveket

Az Apor Péter Szaklíceum felújításának tervezőjével Bartha János, a városháza pályázatírója tartotta a kapcsolatot. „Való igaz, hogy az engedélyt a műemlékvédők 2022. június 16-án kiállították, viszont azt a titkárnő megmutatta a tervezőnek, majd visszatette a fiókba. Az engedélyt – ugyanazzal a dátummal datálva – csak idén kaptuk meg, ezért nem lehetett a felújítást megkezdeni” – közölte a projekt írója, amit Bokor Tibor polgármester is megerősített.

„A Kézdivásárhelyen május 24-én megtartott polgármester-találkozóra azért hívtuk meg Csáki Árpádot, hogy a gondjainkkal szembesítsük. A találkozó után történt érdemi előrelépés, akkor több jelen lévő elöljáró panaszkodott a műemlékvédelemre” – mondotta a polgármester. Ugyanakkor azt elismerte: az az állítás igaz, hogy a tűzoltóság és a műemlékvédelem nem egymás között „csörtetett”, hanem a tervezőn keresztül zajlott az üzengetés.
 

Mit mond a tervező

Luka Otília udvarhelyi tervező csatolta a műemlékvédelemmel és a tűzoltósággal folytatott levelezését, ugyanakkor a következőket közölte: „Az engedélyezési folyamat a műemlékes jóváhagyás beszerzésével kezdődött. Első ízben 2022. február 21-én adtuk le a tervdokumentációt, amelyre elutasítást kaptunk 2022. március 22-én művészettörténeti tanulmány hiányában. Ennek elkészülte után 2022. május 31-én újra leadtuk a tervet, amelyet 2022. június 16-án elfogadtak, azzal a feltétellel, hogy akkor kapunk fizikálisan (sic!) engedélyt, amikor a végleges kiviteli tervet teljességében átadjuk. Ekkor kezdődött a tűzoltósági engedély beszerzése, amelyet először 2022. július 27-én, majd 2023. március 14-én adtunk le kibővítve újabb óvintézkedésekkel és tűzvédelmi szakvéleménnyel. Miután többszöri beszélgetés után sem tudtunk kiegyezni újabb külső menekülési lépcsők létrehozása nélkül, egy újabb tervet adtunk le a műemlékvédelemhez véleményezésre 2023. április 28-án. Erre elutasítást kaptunk 2023. május 11-én, valamint egy válaszlevelet 2023. május 26-án, miszerint az épület műemlék jellegű épületként kezelhető. Ezen levél és újabb óvintézkedések előrelátásával sikerült a tűzoltósági engedélyt 2023. június 30-án beszerezni” – írta az udvarhelyi Total Structure Kft. képviselője.
 

A városmenedzser magyarázat helyett javaslatot vár

Antal Emőke városmenedzser szintén írásban válaszolt, az Apor Péter-iskola felújítása mellett kitérve olyan gondokra, melyek szintén felmerültek a májusi polgármester-találkozón, és azóta sincsenek megoldva.

„Habár az Apor Péter Szaklíceum műemlékvédelmi szakengedélyének beszerzése megoldódott, még mindig vannak gondok, ami kapcsán az illetékes hivatal (műemlékvédelem) aggályoskodásának »köszönhetően« nincs előrelépés. Egész pontosan a 10-es Udvartér 2. szám alatti, az Incze László Céhtörténeti Múzeum szomszédságában levő ingatlanról van szó. Ezt az épületet szeretné a polgármesteri hivatal felújítani állami költségvetési pénzekből, minekutána sikeresen pályázott több mint nyolcmillió lejre. Csakhogy a műemlékvédelem nem volt hajlandó elfogadni a szakvélemény által tett javaslatokat, ami az épület statikai biztonságával kapcsolatos. A kézdivásárhelyi önkormányzat alternatív javaslatokat tett a kivitelezés idejére, ami a felügyeletet és az épület műemlék jellegének megőrzését illeti, de sajnos két bizottsági gyűlés után is az volt a vélemény, hogy »invazív« a javasolt beavatkozás, és a szakvéleményt újra kell csinálni. Megjegyzendő, hogy az épület állagának felmérése egy szakmában jártas, a kolozsvári építészeti egyetem professzorának munkája. Mivel nincs engedély a műemlékvédelem részéről, és nem jutunk ki a holtpontról, így erre az évre elestünk a finanszírozástól. Amúgy megengedhetetlen, hogy egy szakvéleményt váltogassunk valakik kénye-kedve szerint. Röviden: nem felhőtlen az együttműködésünk ezzel a hivatallal, mint ahogy a tűzoltósággal sem, és mivel nincs kommunikáció a két intézmény között az előírásokat illetően, így a kérvényezők látják kárát (jelen esetben a polgármesteri hivatal). Szeretnénk, hogy ha ezen intézmények nem csak elutasítanák a tervezők, illetve szakemberek véleményét olyan címen, hogy nem szakszerű vagy szabályos, hanem megoldásokat is javasolnának, hiszen pontosan ezért fordulunk illetékes szervekhez. Ötleteket, javaslatokat várunk tőlük, és nem oldalas magyarázatokat, hogy mi miért nem megfelelő.”

 

Fenntartják álláspontjukat

Lapunk megkereste a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóságot, hogy amennyiben kívánnak, fejtsék ki álláspontjukat a fenti reakciókkal kapcsolatosan. A Csáki Árpád megbízott igazgató által jegyzett állásfoglalást változtatás nélkül közöljük:

„Kovászna Megye Művelődési Igazgatósága (Direcția Județeană pentru Cultură Covasna) fenntartja korábbi közleményének tartalmát a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum felújításának ügyével kapcsolatban, nem kíván élni a viszontválasz jogával.

A kézdivásárhelyi 10-es Udvartér 2. szám alatti ingatlan ügyében tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy intézményünk az érvényben lévő jogszabályok és eljárások, a területi műemlékvédelmi bizottság két alkalommal is megfogalmazott részletes véleménye alapján, a kedvezményezett és a tervet jegyző építész számára biztosított konzultációt követően fogalmazta meg és közölte ki álláspontját. A hivatkozott műszaki szakvélemény tartalma mellett a bizottság további hiányosságokat is megállapított az engedélyezésre benyújtott tervtémával kapcsolatosan.

Intézményünk jogszabályok és eljárások, valamint szakbizottság véleménye alapján kiállított határozatainak személyes benyomások, szakmai indoklás nélkülözésével történő értékelését nem áll módunkban elfogadni.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-05: A múlt hét - Kuti János:

Canossa-járás

Elment miniszterelnökünk, Marcel Ciolacu és három minisztere Büsszelbe egy Canossa-járásra, hogy bocsánatot nyerjünk költségvetési hiányunk túllépése miatt.
1077-ben IV. Henrik német király (később német-római császár) azért zarándokolt bűnbánóan Canossa várához, VII. Gergely pápához, hogy az venné vissza fejéről az egyházi átkot, ami sikerült is neki. Viszont a brüsszeli pápácskák nem bocsátottak meg nekünk, pedig mi állandóan nyaljuk a talpukat, hogy egyébről ne is beszéljünk. Ezek után már azt hittem, hogy ha a megengedett 4,4 százaléknál többet teljesítünk, mégpedig 5,5-öt, amit ígértünk, akkor még meg is dicsérnek. Végül is az már kész művészet, hogy jóval többet tudunk költeni, mint amennyi pénzünk van.
2023-09-05: Közélet - :

Új oktatási módszerek Izlandról

Az elmúlt néhány évtizedben általános tapasztalatunkká vált, hogy naponta vonzó és látványos innovációkkal találkozhatunk, és az a benyomásunk, hogy minden nagyon gyorsan fejlődik: új felszereltségű autók, egyre okosabb telefonok és elektronikai eszközök jelennek meg, rohamos a haladás az élelmiszeripari, higiéniai, egészségügyi, építőipari, energetikai, pénzügyi stb. termékek és szolgáltatások területén, és hosszan folytathatnánk a sort más példákkal is.