Újabb dróndarabok estek román területre

2023. szeptember 14., csütörtök, Belföld

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért kedd éjszakai légitámadások alkalmával a Tulcea megyei Nufărul és Victoria község közötti térségben – közölte tegnap a védelmi minisztérium. Marcel Ciolcau miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, a külügyminisztérium pedig jelezte, hogy bekéreti az orosz diplomáciai képviselet vezetőjét. 

  • Fotó: mapn.ro
    Fotó: mapn.ro

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget.

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok – amelyek a minisztérium szerint „olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ” – a határ közvetlen közelében értek földet, tegnap Tulcea városától alig 8, az ukrán–román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

A tárca azt is közölte, hogy az ukrán Reni és Izmajil kikötővárosok elleni újabb orosz dróntámadás idején első ízben küldtek dróntámadások veszélyére figyelmeztető Ro-Alert-üzeneteket nyolc határhoz közeli település lakosainak mobiltelefonjára. „Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” – közölte az éjfél után kiküldött Ro-Alert-üzenet.

Marcel Ciolacu miniszterelnök tegnap, még a védelmi minisztérium bejelentése előtt a múlt heti incidenseket kommentálva újságíróknak azt mondta: a helyzet a hatóságok ellenőrzése alatt áll, természetes, hogy óvintézkedéseket hoznak, de nincs ok pánikra. „Nyugtassuk meg a lakosságot, mert különben mindannyian megőrülünk! Senki sem támadott meg és nem támad minket. Lepattant néhány alkatrész egy drónról, amelyet az ukrán hadsereg lőtt le. Nem volt benne robbanóanyag, nem történt kár” – fogalmazott a kormányfő. Arra az újságírói felvetésre, hogy egyes információk szerint az első, Plauruban lezuhant drón amerikai lett volna, Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy orosz drón maradványáról van szó. „Hivatalos információink vannak – mind a védelmi minisztériumtól, mind a NATO-tól –, hogy egy orosz drón maradványa volt, robbanóanyag nélkül” – közölte a kormányfő a múlt heti történésről.

A tegnapi eset kapcsán a védelmi minisztérium közölte: a Nufăru településtől mintegy másfél kilométerre levő helyszínre kiszállt szakértői csoport begyűjtötte a roncsdarabokat, és a szakértői vizsgálat első eredményei szerint azok egy, az orosz hadsereg által használthoz hasonló drónból származnak. 

A külügyminisztérium ugyancsak tegnap közölte: tájékoztatták  Románia NATO-szövetségeseit a román-ukrán határon történtekről, beleértve a tegnapi drónincidenst is, konzultálnak velük a témáról és bekéretik az orosz diplomáciai képviselet vezetőjét. 

 

Nehezen érzékelhetők

A védelmi minisztérium szóvivője, Constantin Spînu tegnap azt nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg drónjait nehezen érzékelik a román katonai radarok, mert nagyon alacsonyan támadnak. Mint magyarázta, a román hadsereg azért nem tudott az ország területére becsapódott drónokról, mert azok 100 méter alatti magasságban repülnek a célpontjuk felé. Érzékelésük azért nehéz, mert a földfelszínhez közeli magasságnál a radarképet zavarja a terep, az infrastruktúra-elemek, a növényzet, sőt, a madarak is. „A világ bármely típusú rádiólokátorának számos technikai korlátja van, függetlenül a teljesítményüktől, és mi a legmodernebb, nagy teljesítményű rádiólokációs berendezésekkel rendelkezünk” – részletezte. Hozzátette, hogy a világon egyetlen radar sem rendelkezik „korlátlan érzékelési képességekkel”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-09-14: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-09-14: Belföld - :

Cioloș: Romániának élnie kell vétójogával

A schengeni csatlakozás kérdésének megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával minden olyan uniós ügyben, amelyben egyöntetű szavazásra van szükség – vélekedett a REPER európai parlamenti képviselője, Dacian Cioloş.