Törvény a parlagfű irtására

2023. szeptember 19., kedd, Gazdakör

A képviselőházban szerdán megszavazták a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) irtására vonatkozó 2018/62-es törvény módosításait.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Ezek szerint a területtulajdonosoknak, a közutak, vasút, folyóvizek, tavak, öntözőrendszerek és halastavak fenntartóinak többszöri irtást kell végezniük a növény kikelésétől a virágzásig vagy legkésőbb június 30-ig. Ugyanakkor, ha felszólítást kapnak a helyi hatóságoktól, 15 nap alatt kell az allergiát okozó gyomnövény irtását elvégezni.

Az irtás történhet a növények kitépésével vagy permetezéssel, illetve többszöri kaszálással.

Abban az esetben, ha a terület tulajdonosa vagy annak fenntartója a helyi tanács felhívására nem végzi el a munkálatot, a tanács emberei is elvégezhetik az irtást, természetesen a tulajdonos köteles kifizetni annak költségeit. Ha a tulajdonos nem hajlandó beengedni a parlagfüves területre a helyi tanács embereit, a polgármester bírói végzést kérhet a munkálat elvégzésére. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 483
szavazógép
2023-09-19: Gazdakör - Incze Péter:

Jóváhagyták a program lebonyolítását (Mezőgazdasági termékek feldolgozása)

A múlt csütörtöki kormányülésen, szeptember 14-én jóváhagyták a mezőgazdasági termékeket feldolgozó ipar fejlesztésére induló nemzeti program lebonyolításának módozatát. A 2023 és 2026 közötti, hazai költségvetésből fenntartott programot az ez évi 65-ös sürgősségi kormányhatározattal fogadta el a kormány.
2023-09-19: Közélet - Fekete Réka:

A sikerért dolgozni kell (Ötvenéves a Puskás Tivadar Szakközépiskola)

Egykori és jelenlegi iskolaigazgató, a város polgármestere, a megyei főtanfel­ügyelő, a pedagógusszövetség képviselője, a pécsi testvériskola küldöttsége köszöntötte az ötvenéves sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolát a pénteken tartott évfordulós ünnepségen. Ismertették az iskola történetét, méltatták az elért eredményeket, de az iskola igazi szellemisége azokból a visszaemlékezésekből kerekedett ki, amelyeket sikeres véndiákok mondtak el.