Koldusáron vásárolják fel a gombák királyát

2023. szeptember 22., péntek, Közélet

Az utóbbi időben a Kommandó-közeli erdei utak szélén nagyon sok autót lehet látni, köztük szép számban moldvai megyékben bejegyzetteket is. Ennek oka, hogy megjelent a gombák királya, azaz a medvegomba (ízletes vargánya) őszi termése, mely sokaknak jövedelemforrást jelent.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A kommandói lakosok jelentős része az erdei gyűjtögetésből származó bevételekkel egészíti ki a nyugdíjat, a szociális segélyt vagy az alacsony fizetéseket. Így hát, aki élelmes, nyár elejétől késő őszig az erdőt fürkészi, málnát, gombát, áfonyát vagy piros kokojzát (egyes vidékeken vörös áfonyának nevezik, tudományos neve: Vaccinium vitis-idaea L.) gyűjtöget, amit elad a faluba látogató turistáknak, illetve a nagybani felvásárlóknak.

Jelenleg egy fogarasi nagybani felvásárló cég több begyűjtő központot is működtet Kommandón. Az egyikben, ahol Alezo Rémám Kornélia a megbízott, megtudtuk: az első osztályú medvegomba kilogrammjáért 20 lejt, a másod- és harmadosztályúért 2 lejt fizetnek a gombászóknak. „Naponta mintegy 50–70 kg medvegombát hoznak be az emberek. Ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy más években – amikor jó termés volt – egyetlen többtagú család hozott be ugyanennyit” – mondja a felvásárló hölgy.

A medvegombának kétszer van szezonja egy évben: nyáron és ősszel. Az időjárás is alapvetően befolyásolja, hogy mennyi terem egy adott évben. Amikor nincs belőle túl sok, az ára magas – volt év, amikor 40–60 lej között mozgott egy kg ára. Most is többet érne, mint 20 lej/kg, mert sokat kell bóklászni, amíg pár kilót összegyűjt egy ember, mondják a helybéliek.

A Vrancea és Buzău megyeieknek viszont megéri Kommandó környékén gombászni. Amikor a hét elején Kommandón jártunk, a Toplica-patak melletti tisztáson egy gombászó csapattal találkoztunk. Két Vrancea megyei rendszámú autóval voltak. Éppen pakolták be az aznapi „zsákmányt” – négy, gombával teleszedett, 15 literes ovális festékes vedret –, ők mondták, hogy nekik nem éri meg a kommandói begyűjtő központokban eladni a gombát, mert lakhelyükhöz közel is van felvásárló, ott 50 lejt fizetnek egy kilóért, így a benzin ára megtérül, pénzük is marad jócskán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-22: Jegyzet - Kuti János:

Vesztegessük meg az államot? (Kármentő)

Kormányunk azon töri fejét, hogy miként tudna több pénzt begyűjteni kasszájába, amelyik olyan üres, mint sok szegény, reménytelen állampolgára zsebe. Pedig nap mint nap látjuk, annyi ellenőrizetlenül mozgó pénz forog egyesek kezén, hogy ha annak felére rátenné kacsóit az állam, már búját sem kellene mondja. Hogy miként lehetne pénzt szerezni az államkasszába, azt az állam egyes okos állampolgáraitól eltanulhatná. Például, az államnak kellene megszabnia és bezsebelnie a különféle beosztásokért fizetett kenőpénzeket, és akkor nemcsak inkasszálna, hanem kaszálna is.
2023-09-22: Közélet - :

Sportágválasztó szombaton

Ugyan elmarad a sepsiszentgyörgyi Sportnapok idei kiírása, ám ennek ellenére is megrendezik az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő Sportágválasztót, melyre szombaton 10–15 óra között a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégium és a Lábas Ház előtti útszakaszon kerül sor.