Drágakő a Szent Mihály-hegyen

2023. szeptember 22., péntek, Közélet

Mintha nyers gyémántot csiszolna egy szakavatott ékszerész, úgy formálódik a Kézdialmás és Lemhény közötti hegyen lévő Szent Mihály-templom. A felújítás a vége felé közeledik, jelenleg a várfalakon és a bástyákon dolgoznak a szakemberek.

  • Az utolsó simításoknál tartanak. A szerző felvétele
    Az utolsó simításoknál tartanak. A szerző felvétele

Kézdiszék egyik legjelentősebb barokk épülete pár éve áll felújítás alatt, a munkálat során kívül-belül megújult a műemlék épület, látszik már, hogy igazi turistacsalogató látványossággal gazdagodik a környék; és nem csak a templom maga szép, hanem a kilátás is csodálatos e helyről.

A beavatkozás nyomán megújult a templom, régi pompájába öltözött a várfalba ékelt, az előbbitől különálló torony is, melynek kupolájára tetszetős rézburkolat került. Az udvarban járdákat alakítottak ki, megoldották az esővíz elvezetését. Bár úgy tűnt, hogy a várfal felújítására nem lesz pénz, csak megoldódni látszanak a dolgok: a falat több helyen nemhogy kijavították, hanem le is meszelték. Ezzel párhuzamosan a két bástya is visszakapja a régi pompáját.

Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébánostól megtudtuk: szerdán a templomban ott voltak azok a szakemberek, akik a felújított orgonát a helyére szerelték. Kedd este más rendkívüli dolog is történt: először kapcsolták fel az esti külső világítást a templomnál, távolról is csodás látványt nyújt a hegytetőn fényárban úszó épület.

„A felújított templom újraszentelésére november 4-én 11 órától kerül sor, az eseményre számos más méltóság mellett mons. dr. Kovács Gergelyt, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség érsekét is meghívtuk és várjuk” – mondta el Hölgyes Pál Zsolt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-22: Közélet - :

Sportágválasztó szombaton

Ugyan elmarad a sepsiszentgyörgyi Sportnapok idei kiírása, ám ennek ellenére is megrendezik az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő Sportágválasztót, melyre szombaton 10–15 óra között a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégium és a Lábas Ház előtti útszakaszon kerül sor.
2023-09-22: Máról holnapra - Mózes László:

Medvekorszak

A jégkorszak és a kőkorszak után a medvekorszakba léptünk, a városban már lassan több a medve, mint a kóbor kutya – jelentette ki a kilyéni medvelátogatás kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.