Sírva nevetünk

2023. október 2., hétfő, Máról holnapra
Nagy D. István

Ha egy ideig csak felháborító, helyenként kétségbeejtő, gusztustalan volt mindaz, amit a Marcel Ciolacu vezette kormány elkövetett az ország élén a közpénzügyek fő-fő zsonglőreként, az a színjáték, amelyet a saját pancserségük előidézte helyzet „javítása” kapcsán lerendeztek, mostanra már szánalmas bohózattá, olcsó kabarévá züllött.

A színpad egyik oldalán ott tündököl maga a kormányfő, aki jó atyuskaként azzal nyugtatja a népet, hogy nem kell félni, az egyre kaotikusabb utat bejáró  büdzsémentő intézkedések az egyszerű polgárnak nem fognak fájni, és reform is lesz, csak nem szabad elkapkodni. A másik oldalon pedig ott állnak egyrészt a magánszféra képviselői, és a sokadik vészharangot kongatják, illetve a kormánykoalíció egyes tagjai, akik maguk is arról ágálnak, hogy mekkora baj érkezik. És hogy az előadás tökéletesen nevetséges legyen, a kormány újabb és újabb váratlan és röhejes fordulatokat is behoz a játékba.

Sajnos az nem számít különösebb újdonságnak, hogy a mindenkori román kormányok – tisztelet az igen kevés kivételnek – képtelenek átfogó, koherens döntéshozatalra, visszatérő jelenség a tűzoltás, a kapkodás, a hegy alatti abrakolás. Bukarestbe kerülve még korábban talpraesettnek tűnő döntéshozók is mintha a csőlátás betegségébe esnének. Kizárólag egy irányba, egy célra tudnak koncentrálni, elfeledve, hogy intézkedéseik hatásai a középponttól haladva a társadalom összes zugába eljutnak. A fiskális döntésekre ez fokozottan igaz, hiszen ha közvetve is, de valahol mindenkit érintenek. Ékes példája a szűklátókörűségnek a minimálbér-emelés körüli újabb baki, amely nyomán a kormány máris visszatáncolni kényszerült. Kiderült ugyanis, hogy az építő-, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban egyik felől ad a központi kéz, máshol viszont elvesz, az adófizető markában pedig  a végén kevesebb marad, mint eddig. Az ok: nem sikerült összehangolni a költségcsökkentési rendeletet a minimálbérek emeléséről szóló jogszabállyal. Azaz két olyan kérdést, mely nagyjából kéz a kézben halad.

A bohózathoz visszatérve, az előadás éppen szünetel, az alkotmánybíróság képében új szereplők érkezését várja a publikum, és könnyen előfordulhat, hogy mire az ő jelenetük lejár, az eddig eltelt felvonások kétes hozadéka mehet is a levesbe, mint alaptörvénybe ütköző. A rendelet ellenzőinek, a hatásaitól rettegőknek tán rövid felszusszanás a mostani helyzet, de korai még örvendeni. Marcel Ciolacu hétvégi kijelentései alapján ugyanis úgy tűnik, ők így is elmennek a falig, továbbra sem számít, hogy az irány, bár kissé igazítottak rajta, de még mindig erősen rossz, a fűnyíróval most sem a megfelelő helyen akarnak tarolni (lásd például a különnyugdíjak, az állami vállalatok veszteségei, a központi közigazgatás körüli totojázást), a közszféra reformja pedig már tegnap is késő volt, nemhogy elérne holnapig. Az pedig már csak slusszpoén, hogy mindez nekünk itt, a végeken nem fog fájni. Dehogynem, csak még nem tudni, mennyire.

 

Borítókép: Kormányülés. Fotó:gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-10-02: Közélet - Hecser László:

Mese, játék és bűbáj Elek apó otthonánál

Jöhet Anna, Peti, Gergő, nyomozhat maga Geronimo Stilton és olthatja a tüzet Körmöspálcáson maga Sam is, népszerűségben nem tudják a versenyt felvenni Elek apóval. Mindezt úgy sikerül a 164 éve született Benedek Eleknek elérnie, hogy varázslatra nincs szüksége: elég, ha a meséiben öreg királyok, fiatal királyfik, szegény legények, okos leányok tűnnek fel, bájosan, szívet megérintően tanítanak szépre, jóra és igazra. Elek apó születésnapján – 2005 óta a népmese napját is ekkor ünnepeljük –, szombaton zarándokok százait fogadta a kisbaconi Mari-lak.
2023-10-02: Közélet - Hecser László:

Nyitott kapu, nyitott szív (Barót)

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság intézményén belül működő baróti Közösségi Szolgáltatási Komplexum a fogyatékkal élő gyermekek világnapján tizenkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A nyílt nap adta lehetőséggel a Baróti Szabó Dávid Középiskola diáktanácsának tagjai, civil szervezetek képviselői éltek, az eseményen jelen voltak mindazon személyek és intézmények is, akikkel a mindennapokban együttműködnek: a baróti kórház, a Laura Ház Egyesület képviselői, család- és fogorvosok.