Hazatértek Líbiából a bolgár ápolónők

2007. július 25., szerda, Világfigyelő

A bolgár államfő megkegyelmezett tegnap a Líbiában elítélt öt bolgár ápolónőnek és a bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvosnak. A hat egészségügyi dolgozó néhány órával korábban érkezett meg Bulgáriába, több mint nyolcévi líbiai fogva tartás után.

Líbiában több száz gyerek AIDS-szel való szándékos megfertőzésének vádjával előbb halálra ítélték őket, később életfogytiglani börtönre változtatták büntetésüket, miután létrejött a megállapodás az áldozatok családjának kártérítéséről. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök tegnapi közlése szerint sem Franciaország, sem az Európai Unió nem fizetett az elítéltek elengedéséért. Sarkozy tegnapi párizsi sajtótájékoztatóján egyúttal megerősítette, hogy ma Líbiába utazik.

Az elítéltek Bulgáriának való átadásához a kártérítés mellett Líbia további feltételeket szabott: a beteg gyerekek gyógyíttatását, az uniós országokkal való kapcsolatok normalizálását és ― egy líbiai kormányszóvivő szerint ― partnerségi megállapodást az EU-val.

Szófia már a hat elítélt megérkezése előtt bejelentette, hogy mindannyian kegyelemben részesülnek megérkezésük pillanatában. A Líbiában elítélt személyeket hosszas tárgyalások után és a két ország közti jogsegélyegyezmény alapján szállították hazájukba azzal, hogy ott töltik le büntetésüket. (A kegyelemben részesítés aktusa szükséges ahhoz, hogy szabadlábra helyezhessék őket.)

A szófiai repülőtéren családtagjaik mellett Georgi Parvanov államfő, Szergej Sztanisev kormányfő, valamint Ivajo Kalfin külügyminiszter fogadta őket.

Az orvos és az ápolónők a francia kormány gépén érkeztek Szófiába. A fedélzeten utazott az EU külügyi biztosa, Benita Ferrero-Waldner és Cécilia Sarkozy, a francia államfő felesége is, akik Claude Guéant-nal, az Elysée-palota főtitkárával együtt az elmúlt két napban Tripoliban tárgyaltak, közreműködve a mindvégig ártatlanságukat hangoztató egészségügyi dolgozók kiszabadításában. (Cécilia Sarkozy és Benita Ferrero-Waldner néhány órával később elutazott Szófiából.)

Georgi Parvanov bolgár elnök telefonon nagyrabecsülését fejezte ki Nicolas Sarkozy francia államfőnek, amiért Cécilia Sarkozy és Benita Ferrero-Waldner személyesen közreműködött az ügy megoldásában ― közölte a bolgár elnöki hivatal.

Ferrero-Waldner egyébként tegnap Szófiába érkezve kijelentette, hogy a bolgár ápolónők és a bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvos elengedése megnyitja az utat az unió és Líbia közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése, egy ,,új korszak" előtt. Egy EU-forrás szerint Ferrero-Waldner kétoldalú megállapodást írt alá Líbiával, amelyben lefektették a kapcsolatok intenzívebbé tételének elveit. Az egyezség mindenre kiterjed, a kereskedelemtől a régészeti feltárások támogatásán, az illegális bevándorlás elleni küzdelmen és az egyetemistáknak nyújtott ösztöndíjakon át a vízumkérdésekig ― tette hozzá a hír közlője.

Egy líbiai kormányszóvivő tegnap úgy fogalmazott, hogy teljesült minden feltétel, amit a hat elítélt átadásához szabott a tripoli kormány.

Egy neve elhallgatását kérő tripoli diplomáciai forrás még hétfőn arról számolt be, hogy Líbia a kapcsolatok normalizálása és a fertőzött gyerekek gyógyíttatása mellett bizonyos projektek megvalósítását kérte az EU-tagállamoktól, köztük az országot a tunéziai határtól az egyiptomiig átszelő autópálya és a líbiai kikötőket afrikai városokkal összekötő vasútvonalak építését és régészeti lelőhelyek helyreállítását.

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdett dolgozni Bengáziban, s egy évre rá tartóztatták le őket a 438 gyerek megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.)

A líbiai ügyészség szerint a vádlottak az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal. Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2007-07-25: Közélet - Szekeres Attila:

Új székházat épít a rendőrség

Feltették a világhálóra a megyei rendőrség leendő székháza projektjének feladatfüzetét hétfőn. A tervet jövő héten védik meg a közigazgatási és belügyminisztériumban, és európai uniós versenytárgyalást írnak ki a kivitelező cég kiválasztására.
2007-07-25: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

Előjött a magyar Jeti! (Pesti posta)

Most, ebben a rettenetes kánikulában úgy emlékezem, hogy odalett ifjúságom délibábjában, ahol magam is fejjel lefelé álltam (bocsánat a rímért, véletlen, de engedem most az egyszer), egy ugyancsak fenekestül felfordított világban a közép-ázsiai őserdőkben titokzatosan föl-föltűnő ősembert — ha az volt s ma is az — Yetinek írták. Mi csak úgy ejtettük, hogy Jeti, és feszülten figyeltünk rá is, a sorsára, mint mindenre, ami történt földközelben bolygónkon.