Röviden

2007. július 25., szerda, Világfigyelő
Hőség Magyarországon: félezer áldozat

Országosan mintegy ötszáz ember halálát okozhatta a hőség; a közép-magyarországi régióban az elmúlt héten 30 százalékkal többen haltak meg, mint egy átlagos hőmérsékletű nyári időszakban ― közölte az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal tegnap. Ez azt jelenti, hogy az adott régióban kétszázharminccal több, országos szinten pedig mintegy ötszáz ember idő előtti halálát okozta a hőség ― olvasható az országos tiszti főorvos közleményében, amely azt írja, hogy a statisztikailag várthoz képest kevesebb haláleset történt a hőség miatt, ami az ÁNTSZ figyelemfelhívása nyomán az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának is köszönhető.

Súlyos erdőtüzek Dél-Európában

Egy ember meghalt, húszat ki kellett menekíteni otthonából Macedónia második legnagyobb városában, Bitolában, ahol az erdőtüzek hétfőn este elérték a peremkerületeket, több tucat ház lángra kapott, és pánik tört ki. A lángok működésbe hoztak számos, az első világháborúból hátramaradt aknát. Olaszországban a rendkívüli forróság és a nagy szárazság miatt fellobbant tüzekben eddig több mint 45 000 hektáron pusztult el a növényzet, ennek a fele erdő volt. A déli Puglia tartományban, Peschichi kisváros közelében pusztító erdőtüzekben tegnap négyen haltak meg. Hárman még hétfőn vesztették életüket, amikor lezuhant egy tűzoltó repülőgép. A polgári védelem vezetője szerint az elmúlt 24 órában 3682 tűzesetet jelentettek be az ország területéről. A horvátországi partvidéken tomboló erdőtüzek két tűzoltó és egy házaspár életét követelték. A lángok és a sűrű füst miatt Sibenik és Primosten között lezárták az Adria-parti autópályát, két Sibenik környéki településről pedig ki kellett telepíteni a lakosokat. Szerbiában mintegy félszáz helyen csaptak fel a lángok, de az összes erdőtüzet ellenőrzés alatt tartják.

Újra Malina Hedvig ügyéről

Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány elképzelhetőnek tartja, hogy Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemistát valóban megverték, de nem úgy, ahogy azt a sértett előadta. Tegnap megjelent írásában a SME szlovák polgári napilap kiemelte: Packa ― jóllehet közvetett módon ― először nevezte elképzelhetőnek, hogy a magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig egy évvel ezelőtt Nyitrán támadás áldozata volt. A lány ügyvédje az elhangzottakra reagálva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a rendőrfőkapitány ily módon hivatalosan is elismerte: a lányt megverték. Erik Tomás belügyminisztériumi szóvivő azonban a tárcavezető korábbi és a rendőrfőkapitány jelenlegi megfogalmazása között semmilyen különbséget nem lát.

Elhunyt Tábori György

Kilencvenhárom éves korában Berlinben elhunyt Tábori György (George Tabori) magyar származású író, színházi rendező. Tábori hosszú élete során újságíró, műfordító és forgatókönyvíró is volt. Az életének utolsó időszakában túlnyomóan Berlinben tartózkodó művészt hétfő este érte a halál, értesülések szerint végelgyengülés következtében. Rendezőként különösen Shakespeare, Brecht és Kafka darabjainak színrevitelével tűnt ki. Az elmúlt években a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble házi szerzőjének számított, s még az utóbbi években is számos darabját mutatta be a neves színház. 1992-ben ― első idegen nyelvű szerzőként számos díja mellé ― megkapta a legnagyobb német irodalmi kitüntetést, a Büchner-díjat is, 2000-ben Konrád Györggyel együtt Goethe-emlékérmet kapott. Archívumát a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémiára hagyományozta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 122
szavazógép
2007-07-25: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

Előjött a magyar Jeti! (Pesti posta)

Most, ebben a rettenetes kánikulában úgy emlékezem, hogy odalett ifjúságom délibábjában, ahol magam is fejjel lefelé álltam (bocsánat a rímért, véletlen, de engedem most az egyszer), egy ugyancsak fenekestül felfordított világban a közép-ázsiai őserdőkben titokzatosan föl-föltűnő ősembert — ha az volt s ma is az — Yetinek írták. Mi csak úgy ejtettük, hogy Jeti, és feszülten figyeltünk rá is, a sorsára, mint mindenre, ami történt földközelben bolygónkon.
2007-07-26: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A kijevi Opera Akadémia és Balett Színház a sepsiszentgyörgyi színházban vasárnap 20 órától adja elő Csajkovszkij HATTYÚK TAVA című négyfelvonásos balettjét. Jegyek elővételben naponta 10—14 óráig a színház szervezőirodájában. Érdeklődni a 312 104-es, 0749 047 473-as, 0728 083 336-os és 0745 589 214-es telefonon. A korábban meghirdetett időpontra megvásárolt jegyek érvényesek (vagy visszaválthatók). A szervezőiroda kéri mindazokat, akik telefonon rendeltek jegyet, legkésőbb péntek délig váltsák ki, mert tovább nem áll módjukban a helyet fenntartani.