1956-ról StrasbourgbanMagyarország maga dönt sorsáról

2023. október 20., péntek, Világfigyelő

Magyarország nem engedi meg, hogy sorsáról mások döntsenek, ahogy nem fogadja el a kívülről rákényszerített idegen eszméket, ideológiákat sem – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Strasbourgban, az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából elmondott beszédében szerdán.

  • Gál Kinga: nem fogadhatjuk el az idegen eszméket. Fotó: Facebook / Gál Kinga
    Gál Kinga: nem fogadhatjuk el az idegen eszméket. Fotó: Facebook / Gál Kinga

Gál Kinga az Európa Tanács épületében tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom a magyar nemzet történelmének sorsfordító pillanata, amely a magyarság szívósságát, a terror és az elnyomás elleni hősies küzdelmet példázza. Emlékeznünk kell az 1956-os eseményekre, hogy megértsük, mit jelent számunkra a szabadság, és miért kell küzdenünk érte újra és újra. 1956 tanulsága, hogy egy nemzet igazság és szabadság utáni vágyát senki más nem fogja képviselni – hangoztatta. Kiemelte: lehet, hogy a forradalmat leverték, de szelleme sohasem halványult el. A magyar történelem kihívásokkal teli időszakai megtanították, hogy a szabadságot soha nem szabad magától értetődőnek venni – mondta.

Amikor heves vitákba bocsátkozunk vagy alapvető kérdésekben nem értünk egyet az európai fősodorral, az azért van, mert nemzeti érdekeinket helyezzük előtérbe. Ez a magyar nemzet fennmaradásának alapja. Kötelességünk 1956 hőseinek örököseként gondoskodni arról, hogy többé ne kerüljünk olyan helyzetbe, amelyben szabadságunkat, gyermekeink szabadságát bárki elveheti. Nem engedhetjük meg, hogy Magyarország sorsáról mások döntsenek – jelentette ki.

Szavai szerint 1956 bizonyítja, hogy a magyarok szeretik a szabadságot és szeretik Európát. Magyarország egy erős, virágzó Európában hisz, amely képes megvédeni polgárait, ahol tiszteletben tartják a keresztény gyökereket és az olyan értékeket, mint a szabadság, a hűség és a hősiesség, ahol az intézményesített európai együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul – tette hozzá beszédében Gál Kinga.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2023-10-20: Belföld - :

Elítélik a ballisztikusrakéta-programot

Románia csatlakozik az iráni ballisztikusrakéta-programot elítélő nyilatkozathoz, amely szerint Teherán programja továbbra is az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a nukleáris fegyverkezés visszaszorítására irányuló erőfeszítésekre – tájékoztatott a külügyminisztérium.
2023-10-20: Világfigyelő - :

Elítélték a Hamasz Izrael elleni támadását (Európai Parlament)

Az Európai Parlament (EP) 500 szavazattal, 21 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélte tegnap a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet brutális támadásait, és kifejezte támogatását Izrael és népe iránt.