VisszajelzésÚjra csak elvennének?

2009. január 23., péntek, Nyílttér

A Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? sorozat részeként Fekete Márta elképzeléseit január 8-i számában közölte a Háromszék napilap. Az egyik álom vagy aberráció a leendő városképről kilenc családot érint, egyikük tagjaként válaszolnék. Arról a sétálóutcáról van szó, ami a Gyulai-házat összekötné a Gyárfás-házzal — gondolom, ez a levegőben csüngne, mint Szemiramisz függőkertjei, és csodájára járna a világ.

Igaz, hatalmas költségekbe verné a polgármesteri hivatalt és a város fogyatkozó, öregedő lakosságát, de egyesek szerint megérné... Saját véleményem a sétálóutcákról és kávézókról a következő: álmodjunk, tervezzünk, és hozzunk létre új munkahelyeket a megszűnők helyett, új infrastruktúrát a városba, és segítsük a magyarság gyarapodását. Azután majd sétálhatunk az Erzsébet park sétányain, kávézhatunk a gesztenyefák alatt a természet lágy ölén, tovább sétálhatunk — ha ez nem elég — a Korzón, az Olt mentén Kilyénig, Sugásfürdőn a Görgő tetejéig. Egyúttal tudatni szeretném, hogy a Gyárfás család tagjai, e városba 1609-ben Csernátonból betelepedett Gyárfás István mai leszármazottjai nem hajlandók e sétálóutcás aberrációhoz társul szegődni: az ötletet olcsó viccnek, a helytörténetet és valóságot semmibe vevő szópazarlásnak tekintik. Azt gondoltam, azok az idők elmúltak, amikor az aktivisták jöttek, foglaltak, elvettek, bontottak, de úgy tűnik, maradtak még erről ábrándozók. De hiába. Az átkost a Gyárfás család — és sokan mások a városban — megszenvedték, és mindent megtesznek, amit törvényes keretek között lehet azért, hogy tulajdonukat — másokhoz hasonlóan — fel ne adják. Ajánlom tehát a felébredést, már csak azért is, mert a magántulajdont az alkotmány védi. Ezzel pedig játszani nem ajánlatos.

Gyárfás Jenő Ádám menedzser, faipari mérnök

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2009-01-23: Nyílttér - x:

Négyen mennek, beszélgetnek (Mai levelünk)

Elkerülhetetlenül is Beke László magyarországi művészettörténészt kell idéznem: ,,ők — jelen esetben az erdélyi magyarok — provinciális helyzetük ellenére mindig is közelebb voltak Európához, mint mi, de Európa helyett mondhatnám a nyugati kultúrát". Jelen esetben, tisztelt gyászoló közönség, ennek a derűnek van egy fizikailag is megfogható, szomorú formája — az a Baász halála óta eltelt tízperces nagyszünet, amikor is itt, a közelben, ezen a tájon belevegyült a szétszéledve legelésző, elégikus egykedvűséggel füvet harapdáló juhnyáj karámjába.
2009-01-23: Nyílttér - x:

Autó a tekepálya tetején — Sylvester Lajos

Mégsem ütött kilencet az a fiatal hölgy, aki vasárnap Dacia gépkocsijával a Kolcza vendéglő előtt a csúszós úton megpördülve megcélozta a tekepálya épületének ereszét.