Kötetek Székelyföld településeiről Író-olvasó találkozók Esztelneken és Uzonban

2023. október 25., szerda, Közélet

A Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában nemrég megjelent, Székelyföld településeit bemutató könyveket ismertettek a napokban a megye településein.

  • Könyvbemutató Uzon református templomában
    Könyvbemutató Uzon református templomában

A két tucatot elért, Székelyföld településeit ismertető sorozat utolsó három kötete – Esztelnek, Uzon és Nagybacon – egyszerre hagyta el a nyomdát, a kiadók pedig időszerűnek tartották, hogy a szerzőcsoportok találkozzanak a települések olvasóközönségével. Esztelneken népes érdeklődő várt bennünket, Sepsiszéki Nagy Balázs sorozatszerkesztő ismertette az eddigi alkotói munkát, bemutatta a köteteket és a tizenegy szerző közül Csáki Árpád, Cserey Zoltán történészek, Kinda István néprajzkutató, az esztelneki pedagógus Varga Katalin szerzőként osztotta meg véleményét az olvasókkal, jómagam pedig, a kötetek természetföldrajzi és geológiai fejezetének szerzője, kevés humort is csaltam a tudományos témakörökkel küszködő résztvevők arcára. A találkozó könyvvásárral és dedikációval zárult. 

Október 22-én, vasárnap az Uzon című kötet szerzői a református templomban találkoztak az olvasókkal, ahol Ungvári Barna András lelkipásztor hirdetett igét Pál apostol a Korinthusiakhoz írt első levele tizenkettedik részében (12, 25–27) levő bibliai textusra alapozva, s figyelmeztetve arra az intésre, hogy Krisztus gyermekeiként, az ő testének tagjaiként nemcsak magunk, hanem embertársaink iránt is fokozott felelősséggel tartozunk. A tizenegy tagú szerzőcsoportot ez alkalommal heten képviseltük: Székely Zsolt, Cserey Zoltán, Csáki Árpád, Pénzes Lóránd, Tóth Szabolcs Barnabás történészek, jómagam a földtan és a vidék szunnyadó ásványkincseinek ismerője, valamint a helyiek örömére Ambrus Anna uzoni nyugalmazott tanár és helytörténész. Székely Zsolt egyetemi tanár Uzon régészeti érdekességeiről értekezett, Cserey Zoltán a település történetének eddig ismeretlen részleteit ismertette, Csáki Árpád a református templommal és az egyházközséggel kapcsolatos tanulmányának néhány érdekes részletét osztotta meg a hallgatósággal, a helyi katolikus egyházközség rövid történetét a településhez is kapcsolódó Pénzes Loránd levéltári kutató ismertette, Tóth Szabolcs Barnabás Uzon eddig ismeretlen művelődési múltjáról közölt érdekességeket.

Hangulatos volt Ambrus Anna helyi kutató uzoni szokásokról elhangzott bemutatója, aki e sorok írójával, a Háromszék falujáró riporterével próbált mosolyt csalni az uzoniak arcára. A találkozót könyvvásár és dedikálás követte, az eseményen részt vett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és a helyi kötődésű Ráduly István egykori polgármester, a megye prefektusa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1852
szavazógép
2023-10-25: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tudatos, biztonságos médiahasználatra tanítottak

Mennyi időt töltünk a digitális eszközök képernyője előtt, ismerjük-e, hogy milyen tartalmakat követnek, milyen oldalakat böngésznek a világhálón gyermekeink, mi zajlik testükben és lelkükben ezek nyomán, miként hatnak virtuális kapcsolataink a mindennapi, emberi kapcsolatainkra? Egyebek mellett ezeket a problémákat boncolgatta a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda által kezdeményezett, a tudatos médiahasználatra összpontosító program, illetve az a rövid film is, melyet diákok és a civil szervezet önkéntesei, munkatársai készítettek a nyár folyamán. A Lost Connection című érzékenyítő alkotást a Művész moziban mutatták be, elérhető lesz a Turul Iroda platformjain és iskolákba is elviszik.
2023-10-25: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Adománygyűjtő kampány a gyermekek támogatására

Helyem a világban címmel indított adománygyűjtő kampányt a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda. Kezdeményezésük célja, hogy hátrányos helyzetű gyermekek fejlődését szolgáló oktató- és szabadidős programokat szervezzenek, és ezáltal „ablakot nyissanak” számukra a világra – derült ki tájékoztatójukból.