Fő a nyugalom!

2023. október 31., kedd, A múlt hét
Kuti János

Olyan megnyugtató, hogy mikor két háború is zajlik – egyik közvetlen közelünkben, Ukrajnában, a másik kissé távolabbacska, a Közel-Keleten –, és mindenki tanácstalan, akkor összeülnek az Európai Tanács tagállamainak állam- és kormányfői Brüsszelben, tanácskozni kezdenek, és megoldják a gondokat úgy, hogy az unió egyszerű polgárai nagyszerűen érezhetik magukat és nyugodtan aludhatnak, sőt, múlt vasárnap reggel az óraátállítás miatt még egy órával többet is szunyókálhattak, mint máskor.

Megnyugtató az is, hogy nem kell egy kiszélesedő háborúra gondolni, hiszen a tanács elnöke, Charles Michel megmondta, tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben, mert egy totális ostrom nincs összhangban a nemzetközi joggal. Ukrajna estében nem tevődik fel semmiféle tűzszünet szükségessége, mert azt addig segítik, amíg győz.

Amikor Izraelt a Hamász terroristái megtámadták, a terrortámadás kegyetlensége miatt, az ártatlan izraeliekkel való együttérzésből fakadóan Izraelt megtámadott országnak tekintették, és legtöbben egyetértettek azzal, hogy megtámadja a Gázai övezetet. Az izraeli támadás kezdete kezdetben csak órák, később napok kérdése volt. Ígérték, hogy vadászni fogják és megsemmisítik a terroristákat Gázában. Az tudni való volt, hogy a nyulat és a terroristákat bokrostul lövik majd, és ebben ez esetben a terroristák a civileket állítják maguk elé bokornak, amely mögé megbújnak. Persze, Izrael felszólította a civil lakosokat, hogy hagyják el a megtámadandó területeket. Azt nem nagyon lehet tudni, miként lehet megállapítani ránézésre, hogy ki is a civil és civilben ki Hamász-terrorista. Minden egyes menekülőt, aki civilnek mondja magát, hazugságvizsgáló gépre kellene tenni, és úgy talán ki lehetne szűrni a veszélyes elemeket. Bár az igazi hamászosok biztosan fel vannak készülve arra, hogy hazudjanak a hazugságvizsgáló gépnek is.

Ahogy telt az idő s halasztódott a támadás elkezdése, látva a palesztinok mellett tüntető tömegeket és a mohamedán vallású államok álláspontját, akik kiállnak a palesztinok mellett, Izrael olyanszerű figyelmeztetéseket kapott, mint amilyeneket most mondott az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, hogy egy általános támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal.

Több országban is rájöttek a vezetők arra, hogy náluk nagy lélekszámú a muszlim lakosság, akik bizony szavazók is, vagy azok lehetnek a jövőben, és jó lesz megválogatni a szavakat, amikor a Hamászt támogató iszlám vallás híveit kritizálják. Közben fokozódhat a Közel-Keletről (és máshonnan is) a kivándorlás és az Európába való bevándorlás, amitől a migrációt eddig támogatók is mintha megijedtek volna. Ezért egyre több ország akarja visszaállítani a határellenőrzést. Ha ez így megy, a végén nem csak a magyar határon, hanem minden más európai ország határánál sorban kell állnunk, ha mondjuk Spanyolországba akarunk eljutni. Iohannis is megmondta, hogy a schengeni térség már nem is létezik. Nem is értem, miért törjük magunkat, hogy felvegyenek a schengeni övezetbe, ha a végén semmi hasznunk nem lesz belőle.

Most olyan keresztes háborúk nincsenek, mint amilyenek a 11. században indultak, de félholdasok annál inkább, amelyben hitükért, vallásukért önfeláldozóan harcolnak a mohamedánok, és „hódításaik” eredménye abból is látszik, hogy híveik száma szépen gyarapszik sok helyén a világnak, míg a keresztény vallás egyre inkább visszaszorul, és annak hívei egyre inkább elhitetlenülnek.

Erdoğan török elnök újabban azt mondja, hogy a Hamászban a földjükért harcoló igazhitűek nem is terroristák. Irán szintén nyíltan Hamász-párti, de a többi muszlim ország is legalább félig nyíltan az.

Közben az ENSZ is foglalkozott az izraeli–palesztin konfliktussal, és Jordániának (egy csoport arab ország javaslatára előterjesztett) azonnali humanitárius tűzszünetre tett javaslatát elfogadta 120 igen, 14 nem szazazattal és 40 tartózkodással. Ellene szavazott többek közt az Egyesült Államok, Ausztria, Magyarország... Románia a tartózkodók közt volt. Az iráni külügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy libanoni és palesztin csoportok „a kezüket a ravaszon tartják”, és attól fél, hogy az Izrael és Hamász közötti háború ki fog szélesedni.

Azzal is biztatnak, hogy akár egy harmadik világháborúvá is tud dagadni.

 

Borítókép: Facebook / Charles Michel

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1965
szavazógép
2023-10-31: Közélet - Bartos Lóránt:

Szakmai fórum a székelyföldi turisztikai vállalkozóknak (Konferencia Bálványosfürdőn)

Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai szervezetei november 9–10-én második alkalommal szervezik meg a Regionális Turisztikai Konferenciát – jelentették be pénteken a szervezők. A Bálványos Resortban sorra kerülő nagyszabású szakmai fórumon a kapcsolatépítés, a közös fejlődés és a kompetenciafejlesztés áll a középpontban.
2023-10-31: Közélet - Bodor János:

Turulmadár Papolcon

Turul-szobrot avattak a papolci református templom udvarán vasárnap. A szobrot a papolci származású, Budakeszin élő Földes István, a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Közhasznú Alapítvány elnöke, valamint a PCO Lovagrend adományozta a helyi református egyházközségnek.