Novák Katalin Izraelben

2023. november 6., hétfő, Világfigyelő

Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös.

  • Novák Katalin köztársasági elnök és Jichák Hercog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban. Fotó: MTI / Sándor-palota / Bartos Gyula
    Novák Katalin köztársasági elnök és Jichák Hercog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban. Fotó: MTI / Sándor-palota / Bartos Gyula

Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt. Hercog kiemelte, magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet „felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg. Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

Novák Katalin hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamasz támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, és támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy három gyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamasz október 7-én az övezet melletti egyik kibucból. Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamasz, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához. Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-11-06: Belföld - :

Külön folytatják

Továbbra is kormányon marad a Nemzeti Liberális Párt (PNL), de nem lép választási szövetségre koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD), hanem önállóan indul a jövő évi választásokon – jelentette be pénteken Nicolae Ciucă pártelnök. A párt országos politikai tanácsa erről Sinaián hozott egyhangú döntést.
2023-11-06: Belföld - :

Hírsaláta

HÚSZ ÉVRE ÍTÉLTÉK. Elutasította a kolozsvári táblabíróság a minősített emberölés miatt elítélt Boné Ferenc fellebbezését, és helyben hagyta a törvényszék alapfokú ítéletét, amely 21 év három hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a barátnőjét megölő egykori egyetemi oktatót.