Zelenszkij meghívta Trumpot Ukrajnába

2023. november 7., kedd, Világfigyelő

Több támogatást kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól, s meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről.

  • Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij
    Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

„Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat, és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni” – hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

Joe Biden amerikai elnök mintegy 106 milliárd dolláros pótköltségvetést sürget, amelynek nagy részét az ukrán vezetés támogatására szánnák, míg a maradék összeget Izrael, az indiai–csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztanák meg.

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervet fogadott el a múlt héten, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosít Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyeket.

Chuck Schumer, a szenátusban többségben lévő demokraták frakcióvezetője már jelezte: nem fog hozzájárulni, hogy napirendre kerüljön a republikánusok előterjesztése, az elnök pedig azt ígérte, hogy megvétózza, ha elé kerül.

Zelenszkij a vasárnap sugárzott interjúban egyben meghívta Ukrajnába a republikánus párti Donald Trumpot, aki indulni akar a 2024-es elnökválasztáson.

A volt elnök élesen bírálta Washington kijevi vezetésnek nyújtott támogatását, s úgy fogalmazott, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül véget vetne a háborúnak.

„Ha ide tudna jönni, 24 percre lenne szükségem arra, hogy elmagyarázzam Trump elnöknek, hogy nem tudja kezelni ezt a háborút” – mondta Zelenszkij. „Nem tud békét hozni Vlagyimir Putyin orosz elnök miatt” – tette hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-07: Világfigyelő - :

Csák János azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót (Botrány a Magyar Nemzeti Múzeumban)

Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. L Simon László a döntést tudomásul vette, de mint válaszában írta, elfogadni nem tudja.
2023-11-07: Világfigyelő - :

Kettéosztották a Gázai övezetet (Izraeli–Palesztin háború)

Éjjel az izraeli légierő bunkerromboló bombákat használt, amelyek behatolnak a föld alá, hogy károsítsák a Hamász föld alatti alagút-, bunker- és lőszerraktár-rendszerét, melyeket a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alá építettek – tudatta az izraeli hadsereg.