A múlt hétPerek sora?

2023. november 7., kedd, Jegyzet
Kuti János

Vannak olyan tettek a történelemben, amelyek soha nem évülhetnek el. Egy ilyen bűncselekmény volt Horia, Cloșca és Crișan parasztvezérek halálra ítélése és kivégzése az általuk vezetett parasztlázadás után. (Crișan a börtönben öngyilkos lett.) Elpusztításuk bűne nem évülhet el soha. Ebben az ügyben most megtörtént a fellebbezés Gyulafehérváron, és mint hallottuk, a „mostani történelmi esemény” asztalánál bemutatták a bizonyítékokat is.

A tárgyaláson rész vett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott gyulafehérvári polgármester és még egy sereg aranyos AUR-os, ketten közülük Horea ük-, ük-, ükunokái. A többiek mind a dákórómaiak körülbelül századik ükükükük…unokája, mint a volt napocai polgármester, Gheorghe Funar.

A pert a gyilkos Osztrák–Magyar Monarchia ellen indították (amelyet ott, helyben el is ítéltek). Annyi tévedés történt, hogy a parasztvezérek elleni eredeti per 1774–75-ben történt, és az Osztrák–Magyar Monarchia csak 1867-ben jött létre. De apróságokra nem kell adni, a több ezer éves román történelemben több ilyen is volt. A mostani bíráskodók megmondták, hogy ez egy szimbolikus per, de „nagy történelmi következményei lesznek”. Bizonyítékokat a bécsi Császári Levéltárból és a Budapesti Tudományos Akadémia archívumából hoztak és mutattak be. A „fővádló” elmondta, hogy az osztrák császár, II. József nem is volt olyan nagyon hibás a hibás döntés miatt, mert kiadott egy jó ediktumot (ez különben a vallásszabadságra vonatkozott 1781-ben!), de a magyar nemesség azzal nem értett egyet. (Ez is egy apró tévedés.) Különben még II. Katalin orosz cárnő is meg akarta menteni Horeát. (Ezek szerint ő egy jó császárnő volt.) Végül felolvasták a vádiratot, amiben az szerepelt, hogy „A románok a Föld legrégebbi lakói”, és „a dákóromán régiség folyamatos”. (Nem említették, hogy ezer éven keresztül a románokat elnyomták a magyarok, pedig jól jött volna.)

Aki kutatta a levéltárakat, azt is kifürkészte, hogy II. Józsefnek és Mária Teréziának valamelyik utóda (ük-, ük-, ükunokája?) az osztrák parlament tagja, és majd szóba állnak vele (!). Gondolom, hogy kérik mentelmi jogának felfüggesztését, és azt is, hogy kizárják a parlamentből. Esetleg megérdemelne az is egy halálra ítélést. Több, Ausztria ellen foganatosítandó büntetőintézkedésről nem esett szó, de lehet, hogy majd a schengeni vétójuk és a parasztvezérek meggyilkolása miatt is bepereljük Ausztriát, bár már most elítéltük.

A magyarok elleni büntetéseket, amelyeket már korábban megfogalmazott a Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség Úzvölgyében, most gyakorlatba kellene ültetni. Ugyanis ott azt követelték egy molinóra felírva, hogy „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek!” (Azt nem tudni, hogy vajon a mongolok beleegyeznek-e a hívatlan magyar (ki)bevándorlók megjelenésébe?) Mivel a magyarországi magyarokat nem tudjuk kényszerintézkedésekkel visszazavarni Ázsiába, nem marad más hátra, mint az, amit már régóta emlegetünk: mégpedig, hogy Magyarországot ki kell zárni az Európai Unióból és a NATO-ból, mert – amit szintén az úzvölgyi feliratokból tudunk – „Magyarország nincs rajta Európa térképén”. És azt is, hogy „a magyar barbárok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben, és a mongol magyarok családjaikat is ide hozták”. Ezek szerint családostul kellene innen kipenderíteni őket.

Az Osztrák–Magyar Monarchia elítélése után aztán felszólalt Funar is, és kiegészítette azzal, hogy be kell tiltani az országban mindazon történelmi alakok szobrait, akik a románok ellen gyilkosságokat követtek el. Amiket az után mondott, azt nem nagyon értem, mert azt állította, hogy Traianus személyesen asszisztált ahhoz, hogy a Föld bolygó első fővárosát, a mai Hátszeg mellett, eltöröljék a föld színéről. E város alatt – amelyik százezer harcost tudott befogadni – a világ első földalatti városa is volt. Ebből aztán az ország és a világ felé alagutak indultak. Nem részletezte, de érthető, hogy azt a rómaiak pusztították el, így az ő utódaikat is perbe kellene fogni és elítélni. Mivel a Római Birodalom jogutódjának Olaszország tekinthető, így Itáliát is be kellene perelni, és annak mostani vezetője, Giorgia Meloni ellen is pert kellene indítani.

 

Borítókép: Facebook / Mihai Tîrnoveanu

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-07: Közélet - Nagy D. István:

Sürgősen kérelmezzék a birtoklevelet (Nem államosított földterületek tulajdonosai)

Fontos határidő közeleg, az egykori mezőgazdasági termelőszövetkezetek (kollektívek – CAP) tagjai számára, és azoknak, akiknek olyan mezőgazdasági terület van a tulajdonában, amely nem volt kollektivizálva – hívta fel a figyelmet legutóbbi sajtóértekezletén Ráduly István prefektus. A kormányhivatal vezetője az 1991/18-as földtörvény azon fél évvel ezelőtt hatályba lépett módosításáról beszélt, melynek értelmében november 18-a jogvesztő határidő, amíg az érintettek a helyi földosztó bizottságokhoz folyamodhatnak, hogy az ilyen helyzetben lévő területeikre birtoklevelet kapjanak. E határidőt követően a földeket ugyan tovább használhatják, ám azokat az állam bármikor átveheti és másnak visszaszolgáltathatja, mivel szabadon felhasználhatónak minősülnek.
2023-11-07: Közélet - :

Százéves asszonyt köszöntöttek (Réty)

Századik születésnapja alkalmából családja körében köszöntötte a rétyi Varga Ilonát vasárnap Dombora Lehel polgármester és Péter József alpolgármester, Deák Botond református lelkész, valamint a helyi nőszövetség vezetője.