Mi, hol, mikor?

2023. november 9., csütörtök, Mi, hol, mikor?

33. Népzene- és Néptánctalálkozó
A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében 33. alkalommal kerül megrendezésre a Népzene- és Néptánctalálkozó november 10–11-én Sepsiszentgyörgyön.

A pénteki program: 16 órától flashmob a főtéren; 17 órától folklórgyűjtés a meghívott visai adatközlő táncosokkal és magyarpalatkai zenészekkel a Háromszék Táncstúdióban; 19 órától Hajnali Hold – a Magyar Állami Népi Együttes előadása a Tamási Áron Színház nagytermében, rendező-koreográfus: Mihályi Gábor (jegyek a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában kaphatók 40 lejért, amely egyben az esti táncházba való belépést is biztosítja); 21 órától FolkAktív – táncházas kvízvetélkedő a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában; 21 órától táncház és folkkocsma – zenél a Magyarpalatkai Banda, Pál István „Szalonna” és Bandája, a Folker együttes, a Finom zenekar és a házigazda Heveder Banda a Tamási Áron Színház előcsarnokában.
Szombaton a Sepsi Aréna nagyszínpadán: 10.30-tól Aprók Gálája – Kovászna megyei gyermek-néptáncegyüttesek bemutatkozása; 12 órától Kolompos mulatság; 13 órától Fiatalok Gálája – Kovászna megyei ifjúsági néptáncegyüttesek bemutatkozása; 17 órától Berecz András: Fel a medvére, a fa nem játék; 18 órától Szalonna és Bandája: „Idegen földre ne siess…” – népzenei koncert; 19 órától Hagyományőrzők Gálája; 20 órától Magyar Állami Népi Együttes: Kolozsvári piactéren. A táncházteremben: 11 órától IX. Székelyföldi Legényesverseny; 13.30-tól Néptáncaink nyomában – interaktív ismeretterjesztő program a Magyar Állami Népi Együttes művészeivel; 22 órától táncház és folkkocsma – zenél a Magyarpalatkai Banda, Pál István „Szalonna” és Bandája, a Folker együttes, a Finom zenekar és a házigazda Heveder Banda. A konferenciateremben: 11 órától Ringató foglalkozás Erőss Judit vezetésével; 12 órától Teázz a házban! – beszélgetés a Román Televízió Kaláka című műsoráról – meghívottak: Vargha Mihály, Gazda Klára, Gazda Zoltán, Incze Ildikó, Mosoni Emőke, moderátor: Simonffy Kati és Csinta Samu; 13.30-tól hangszersimogató a Folker együttessel; 14 órától István Ildikó énekel; 14.30-tól Benkő Éva mesél; 16 órától könyvbemutató – Kádár Elemér: Körbe, körbe, karikába. Segédanyag a moldvai táncok oktatásához (a Romániai Magyar Néptánc Egyesület által kiadott Oktatási segédjegyzet sorozat 10. kötete); 17 órától filmvetítés: Válaszúti hegy aljába’ – portréfilm Kallós Zoltán néprajzkutatóról. A vásártéren: 10–21 óráig kézművesvásár; 10.30-15 óráig kézműves-foglalkozások és játékok a Guzsalyas Alapítvány, a Tündérvár Egyesület és a Bodvaj Egyesület együttműködésével;
10–21 óráig Martin György, a néptánckutató – a Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítása; 10–21 óráig Lajtha László, a népzenekutató – a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum fotó- és dokumentumkiállítása; 10–21 óráig Észrevétlen pillanatok – Toró Attila fotókiállítása; 10-21 óráig Kolozsi Ildikó nemezkiállítása; 10–21 óráig Mátéfi Zita népviselet-kiállítása; 10–21 óráig Henning Edit népi gyöngy ékszereinek kiállítása; 10–21 óráig Bálint Zoltán régiséggyűjteményének kiállítása; 10–19 óráig FolKávésarok.
Belépési díjak szombaton: felnőtteknek a teljes szombati program összértéke, amely az esti táncházat is tartalmazza: 60 lej; gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak a teljes szombati program összértéke, amely az esti táncházat is tartalmazza: 30 lej (a kedvezményes belépő diákigazolvány vagy nyugdíjszelvény felmutatásával igényelhető).

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház november 10-én, pénteken 19 órától a kamarateremben Ny. V. Gogol: Kártyások című előadását játssza Zakariás Zalán rendezésében.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Molnár Ferenc: A testőr című kétfelvonásos vígjátékát 10-én, pénteken 19 órától Bereckben, 11-én, szombaton 19 órától Ozsdolán, 12-én, vasárnap 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében a Boér Géza-bérleteseknek játssza.
HUMOREST. Felméri Péter A jövő sem a régi című humor­estjével november 11-én, szombaton Baróton 17 órától a művelődési házban (jegyek elővételben a művelődési ház jegypénztárában) és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében lép fel (jegyek kaphatók az eventim.ro hálózatában).

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet partnerségben Kovászna Megye Tanácsával, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával és Zágon Művelődési Házával ma 17 órától a Nagy Anna festőművészeti utazása szülőföldje táján, Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítására várja az érdeklődőket a zágoni Szentkereszty–Mikes-kúriába. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kiss Augusztin, Zágon polgármestere és Szebeni Zsuzsanna kurátor.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től A canterville-i kísértet (románul beszélő) és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától Tovább (románul beszélő), 18.15-től Dzsungelhajsza (magyarul beszélő), 20 órától Egy zuhanás anatómiája (román feliratos), 20.30-tól A lápkirály lánya (román feliratos).

Zene
KÓRUSOK TALÁLKOZÓJA. A Kónya Ádám Művelődési Ház Cantus Firmus Vegyes Kara november 10-én, pénteken Kóruskaraván – 2023 programjával vesz részt Kovásznán a háromszéki kórusok 19. találkozóján.
JÓTÉKONYSÁGI KONCERT. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében  november 12-én, vasárnap 18 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi és csík­szeredai zenészekből alakult Sepsi Gospel együttes jótékonysági koncertet tart a Tamási Áron Színház nagytermében Cancel Cancer (A zene legyőzi a rákot) címmel Cserkész Emese gyógyulásáért. A koncertre a belépő 50 lejbe kerül, a helyek száma korlátozott. Ülőhelyet a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában lehet váltani péntekig, az előadások előtt a helyszínen.

Tudástár
Lantos Mihály Tanítsd meg tanulni! A lépéselőnymódszer szülőknek és nagyszülőknek címmel tart előadást ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében.

Önkénteseket várnak a múzeumba
A Székely Nemzeti Múzeum újraindítása rengeteg látogatót vonz, ezért bővíteni szeretnék a csapatukat olyan önkéntesekkel, akik a tárlatvezetésben és a termek felügyeletében segítenék a kollégák munkáját hétköznap vagy hétvégén. A jelentkezés feltételei a jó kommunikációs készség és a magyar-, illetve román­nyelv-tudás. Amit ajánlanak: élmény- és tapasztalatszerzés, múzeumi programokon való ingyenes részvétel, állandó és időszakos kiállításokra korlátlan ingyenes belépés. Jelentkezni rövid, fényképes önéletrajzzal és motivációs levéllel az office.sznm@gmail.com e-mail-címen lehet. Alsó korhatár: 16 év. Jelentkezési határidő: november 15.

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 V. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválja; 20.00 Rika-vár Kupa 4. – örömíjászverseny; 20.14 Kicsi a bors, de erős – a közösségikártya-programról beszél Bereczki Kinga, a HKA igazgatója; 20.22 Cserép- és téglavetés. Hagyományos mesterségek Nagybaconban; 20.35 Bizalommal, hittel és jó szándékkal Barótért, Erdővidékért – beszámoló és értékelő beszélgetés Benedek-Huszár Jánossal, Barót polgármesterével; 21.40 Tanácsülések. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Ingyenes méhnyakrákszűrés
Ma 10–13 óráig várják a gidófalvi 24–64 év közötti lányokat, asszonyokat az egészségügyi rendelő udvarán ingyenes méhnyakrákszűrésre. A nőgyógyászati karaván részeként végzett HPV- (humán papillomavírus) tesztelés ingyenes, a személyazonossági igazolvány felmutatása azonban kötelező.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–17 óráig az Andrei Șaguna, Jövő, Árnyas, Hársfa sétány, Táncsics Mihály, László Ferenc és Akácfa utcában szünetel vízellátás.
ÁRAMSZÜNET. Kommandón ma és pénteken 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
MEGHALLGATÁS. Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa ma 12 órától meghallgatást tart a kovásznai polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni.
FELKÉSZÍTŐ DRÁMAOSZTÁLY­BA. Újabb kilencedikes drámaosztály indul a 2024/
2025-ös tanévtől a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban. November 11-én, szombaton 15 órakor folytatják a felkészítő foglalkozások sorozatát az iskola Visky Árpád Drámatermében. Érdeklődni a 0748 409 437-es telefonszámon vagy a dramatagozat00@gmail.com e-mail-címen lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2023-11-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-11-09: Történelmünk - :

A kicsapongó fejedelem, Báthori Gábor (Tündérkert)

A Duna televízióban közvetített, Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat teszi időszerűvé, hogy bemutassuk Báthori Gábor (1589–1613), Erdély 1608 és 1613 közötti fejedelmének uralkodását, még akkor is, ha az anyagot március 23-i Történelmünk rovatunkban A kicsapongó erdélyi fejedelem meggyilkolása címen közöltük már.