Hazaért a kimenekítettek első csoportja

2023. november 9., csütörtök, Világfigyelő

További román állampolgárok kérték a kimenekítésüket a Gázai övezetből – nyilatkozta tegnap az Agerpres hírügynökségnek a külügyminiszter.

  • Fotó: Facebook / Román Külügyminisztérium
    Fotó: Facebook / Román Külügyminisztérium

Luminiţa Odobescu elmondta, a román hatóságok továbbra is prioritásként kezelik a Gázai övezetben tartózkodó és a kimenekítésüket kérő román állampolgárok helyzetét, az elsődleges cél, hogy ők és családtagjaik biztonságban elhagyhassák a régiót. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, hogy a külügyi válságstáb állandó kapcsolatban áll az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal.

Tegnap újabb 51 román állampolgár kapta meg az engedélyt, hogy elhagyja az izraeli hadsereg által a Hamász október 7-ei terrortámadása nyomán ostrom alá vett Gázai övezetet – jelentette be reggel a román külügyminisztérium. Odobescu emlékeztetett, hogy egy román állampolgárokból és családtagjaikból álló első csoport kedden el tudta hagyni a Gázai övezetet Egyiptom felé, a rafahi határátkelőhelyen. Onnan Kairóba kísérték őket, ahonnan repülővel szállították Romániába tegnap este.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban – az evakuálási eljárás megkezdése után – újabb román állampolgárok kérték a kimenekítésüket a Gázai övezetből. Ezeket a kérelmeket még vizsgálják a rámalláhi képviselet munkatársai. Ez hosszú folyamat, amely különleges intézkedéseket igényel, fontos a koordináció az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal, hogy az evakuálások biztonságban történjenek – magyarázta Odobescu.

A külügy korábbi tájékoztatása szerint kedden 93 román állampolgár és családtagjaik tudták elhagyni a Gázai övezetet, tegnap pedig további 51-en juthattak át Egyiptomba. Eddig több mint 300-an kérték a román külügyminisztérium segítségét a Gázai övezet elhagyásához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-09: Világfigyelő - :

Megpróbálhat kormányt alakítani Mateusz Morawiecki (Lengyelország)

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyerő tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. Ezt maga Andrzej Duda jelentette be hétfő este.
2023-11-09: Közélet - :

Jótékonysági koncert Cserkész Mesiért

Összefogtak a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészek, hogy segítsék gyógyulásában a hazai zenei élet kiemelkedő alakját, Cserkész Mesit. Ennek érdekében a hét végén Cancel cancer, azaz A zene legyőzi a rákot címmel két jótékonysági koncertet is szervez Sepsiszentgyörgyön a Voces-ProArt Kulturális Egyesület.